Dvě význačné dámy z EU a Spojených států se neshodly nad Putinem a takto neslavně jejich rozepře skončila

16.01.2015 19:23

Zdá se, že postoje vůči Rusku a Vladimiru Putinovi hrají ve vztazích mezi vlivnými novináři a vůdčími evropskými politiky značnou roli. Naposledy se kvůli tomuto tématu dostaly do rozmíšky šéfka diplomacie EU Federice Mogheriniová a vlivná americká novinářka Anne Applebaumová.

Dvě význačné dámy z EU a Spojených států se neshodly nad Putinem a takto neslavně jejich rozepře skončila
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vlajky před Evropským parlamentem v Bruselu

Držitelka Pulitzerovy ceny a mimo jiné také manželka bývalého polského ministra zahraničí Radoslawa Sikorského Anne Applebaumová na Twitteru naznačila, že Mogheriniová straní Vladimiru Putinovi. „Mogheriniová se vyjádřila v tom smyslu, že se staví proti jakémukoli úsilí Evropské unie podnikat konkrétní kroky proti ruské propagandě. Domnívá se asi, že teď je vlastně všechno v pořádku,“ tweetla autorka mnoha publikací o historii komunismu ve východní Evropě Applebaumová předevčírem do éteru. Reakce Mogheriniové na sebe nenechala dlouho čekat. O chvíli později už Edward Lucas z Economistu oznamoval, že Mogheriniová Applebaumovou zablokovala.

Podobné obvinění z až přílišné náklonnosti k Rusku však bývalá italská ministryně zahraničí Mogheriniová neslyší rozhodně poprvé. Již od začátku svého jmenování do funkce v listopadu 2014 její kritici na tuto skutečnost s oblibou upozorňují. Mogheriniové nepomáhá ani to, že její mluvčí Catharine Rayová je manželkou lobbisty ruského energetického gigantu Gazprom. Ostatně italská levicová politička měla vzhledem ke svým údajně vřelým vztahům k Rusku problémy se vůbec do Junckerovy komise dostat. Naopak Applebaumová je známá tím, že současné Rusko a jejího prezidenta ostře kritizuje.

Před několika dny promluvila Applebaumová, která mimo jiné pravidelně publikuje i v americkém deníku Washington Post, v Knihovně Václava Havla. Na adresu Vladimira Putina prohlásila, že se neustále snaží rozdělovat Evropskou unii a zmiňovala Putinovu snahu líčit před Rusy Západ jako největšího nepřítele jejich země. U příležitosti představení své nové knihy v Praze také Applebaumová prohlašovala, že Putin možná plánuje invazi do Pobaltí, aby ukázal, že NATO je slabé a neschopné akce. Dále také ruské politiky obvinila z toho, že podporují krajně orientované strany a „korupce je jejich formou zahraniční politiky“.

Podobně jako Applebaumová se na Rusko dívá i významný britský novinář z Economistu Edward Lucas, který na svém hojně sledovaném twitterovém účtu o rozmíšce mezi Applebaumovou a Mogherinivou jako jeden z prvních informoval. Také jeho poté šéfka evropské diplomacie Mogheriniová zablokovala. Lucas patří mezi hlasité kritiky Putinova Ruska a v roce 2008 na toto téma dokonce vydal knihu nazvanou Nová studená válka. Rusku se Lucas věnuje celou řadu let a na přelomu tisíciletí např. šéfoval redakci Economistu v Moskvě. Lucas nabádá Západ ke tvrdšímu přístupu vůči Rusku a často upozorňuje na to, že jeho slabosti Putin od začátku konfliktu na Ukrajině značně využívá ve svůj prospěch.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…