Dveře NATO zůstanou otevřené, řekli diplomati USA v Ženevě Rusům

10.01.2022 20:10

Nikomu nedovolíme ukončit politiku otevřených dveří Severoatlantické aliance, uvedli v pondělí američtí diplomati na začátku rozhovorů v Ženevě. Odmítají tak dělat ústupky Rusku, které se domáhá garance, že do NATO nevstoupí Ukrajina, informují Novinky.

Dveře NATO zůstanou otevřené, řekli diplomati USA v Ženevě Rusům
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident Ruské federace, Vladimir Putin

Diplomati USA tak dali najevo, že mezinárodní hranice není možné měnit silou a Rusko by mělo situaci na hranicích s Ukrajinou deeskalovat.

Zástupci ruské strany odmítli, že by Moskva měla v úmyslu na Ukrajinu útočit. Zároveň ale Washington varovali, aby nepodceňoval riziko konfrontace.

Původní zdroj ZDE.

Americká strana dala také najevo připravenost jednat o vzájemném omezení rozsahu vojenských cvičení i držení některých raketových systémů. V otázce členství Ukrajiny v NATO podle ruského diplomata žádný pokrok nenastal, Sergej Rjabkov tento bod označil za nejspornější z témat dnešních rozhovorů. V tomto bodě očekává rychlé vstřícné gesto ze strany NATO.

Vyjednávání o situaci na Ukrajině totiž podle Ruska nemůže trvat měsíce a roky. A právě otázka členství Ukrajiny v Alianci je podle něj zásadní pro celkový osud rozhovorů s USA.

Americká diplomatka Wendy Shermanovou uvedla, že Spojené státy neučiní žádné rozhodnutí o Ukrajině, Evropě nebo NATO unilaterálně, tedy bez konzultací s dotyčnými. Rusku znovu připomněla hrozícími masivními následky v případě vojenské eskalace.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…