Džamila Stehlíková zděšena z hokeje. Musel ji uklidnit Záruba

22.12.2021 7:17 | Ze sítí

Podle novináře Jakuba Patočky z Deníku Referendum je úplně v pořádku, když teď ruští hokejisté nastupují na hokejová utkání v dresech Sovětského svazu. Když si to přečetl Dominik Hašek, nedalo mu to a musel zareagovat. Ozval se také Robert Záruba z ČT nebo senátor Pavel Fischer. Znechucená exministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková zavzpomínala na Václava Havla.

Džamila Stehlíková zděšena z hokeje. Musel ji uklidnit Záruba
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Až přišla konečná siréna

Ruská federace si jako nástupnický stát Sovětského svazu připomíná slavnou éru sovětského hokeje a k utkáním teď nastupuje v dresech se sovětskými barvami a nápisy. V Česku se kolem toho rozproudila živá debata. Je to v pořádku? Ozývají se hlasy, že český tým měl nastoupit v socialistických dresech s přelepenou ruskou hvězdou, které se objevily na scéně po srpnu 1968, kdy Sovětský svaz zahájil 21 let trvající okupaci této země.

Novinář Jakub Patočka má naopak za to, že je v pořádku, když ruští hokejisté nastupují v sovětských dresech.

„Z celé řady důvodů je úplně v pořádku, že ruští hokejisté nastoupili v dresech SSSR, je to jejich hokejová tradice, mimochodem ve své největší síle - říkám to nerad - lepší než kanadská. V USA se také uctívají prezidenti z časů otroctví,“ napsal Patočka na Twitteru.

Slavný hokejový brankář se zlatem z Nagana Dominik Hašek s Patočkou nesouhlasí.

„K tomu bych napsal rčení, se kterým pravděpodobně každý bude souhlasit. ‚Když dva dělají totéž, není to totéž‘.“

Sovětské dresy

Poukázal také na to, že sovětské dresy vadí opravdu hodně lidem, stejně jako minulost u Státní bezpečnosti u expremiéra Babiše.

„Mýlíte se. Jen se podívejte na Twitter (ale i do jiných médií), kolika lidem to vadí. A u jiných zemí vůbec. To rčení vždy platí. Jiný příklad. Jak se lidé stavěli (vadilo jim), když StBák Bureš pokládal květiny na Národní? A kolika (vadilo) když SPOLU pokládali? To rčení platí,“ zdůraznil Hašek.

sovětské dresy

Senátor Pavel Fischer označil chování Ruska za skandální.

„Dresy ruských hokejistů nesou nápis CCCP. Agresivní režim zabil miliony, dnes ohrožuje Ukrajinu, a proto nemá v hokejové soutěži co dělat. Považuji takové zneužívání sportu za skandál,“ vypálil.

Sovětské dresy

Znechucená exministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková zašla v kritice Ruska ještě dál.

„Hybridní appeasement: nám už nevadí ani sovětské dresy, ani válka v Ukrajině a ruské tanky na hranicích EU. Ruskou ideologií je revanšismus. Ještě že máme vládu, která se hlásí k havlovské politice. Václav Havel říkal: ‚Největší problém Ruska je v tom, že neví, kde má hranice‘,“ rozčílila se.

sovětské dresy

Zkušený sportovní novinář z České televize Robert Záruba v počínání Rusů zase tak velký problém nevidí.

„Téma by to bylo, kdyby ho chtěli nosit pravidelně. Nikdo z toho nejásá, ale zároveň je zřejmé, že to byly dresy na jedno použití. Takže protesty proti tomu, jakkoli chápu rozhořčení, nedávají moc smysl,“ napsal.

sovětské dresy
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…