EET musí být podle Babiše schválena dříve než rozpočet

27.11.2015 13:42

Hnutí ANO bude prosazovat, aby byl zákon o elektronické evidenci tržeb (EET) schválen dříve, než ve Sněmovně začne závěrečné čtení rozpočtu pro příští rok. Na tiskové konferenci k průběhu jednání Sněmovny to dnes řekl předseda hnutí a ministr financí Andrej Babiš (ANO). Babiš dodal, že EET je pro něj stejně důležitá jako rozpočet. Závěrečné čtení rozpočtu je ve Sněmovně v plánu 9. prosince.

EET musí být podle Babiše schválena dříve než rozpočet
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Na besedě v Olomouci

"Naše hnutí bude prosazovat, aby tento zákon o elektronické evidenci tržeb byl schválen před třetím čtením rozpočtu," řekl Babiš. "Pro mě osobně je to stejně důležité jako rozpočet," dodal.

Místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek uvedl, že jednou z možností jak schválit EET je svolání mimořádné schůze. Pokud se zákon o EET nepodaří projednat dnes a má být splněna Babišova podmínka, museli by o něm poslanci hlasovat příští týden. Podle jednacího řádu je možné schválit zákon pouze ve středu nebo v pátek mezi 9. a 14. hodinou.

Návrh rozpočtu pro příští rok počítá s výnosem z EET ve výši dvou miliard korun. Babiš tvrdí, že pokud by zákon neprošel, dokázal by ztrátu vykrýt z jiných zdrojů. Nechce to ale připustit. "Můžu říct, že dvě miliardy by neměl být až takový problém, ale já to principielně odmítám," prohlásil. "Není možné, aby to opozice smetla ze stolu, to je absolutně nepřijatelné," zdůraznil.

Opoziční strany TOP 09 a ODS zavedení elektronické evidence tržeb od počátku kritizují a dlouho hlásily, že jsou připraveny kvůli němu blokovat Sněmovnu. Tvrdí, že projekt zničí drobné živnostníky, kterým ztíží práci a zvýší výdaje. Podnikatelé si například budou muset pořídit vybavení na odesílání informací o tržbách do registru prostřednictvím internetu. Podle TOP 09 se navíc Babišovi dostanou do rukou informace, které může v konkurenčním boji zneužít jeho firma Agrofert. Babiš se hájí tím, že EET je fungující nástroj pro boj s šedou ekonomikou a daňovými úniky. Žádné zneužití nasbíraných dat podle něj nehrozí.

Obstrukce opozice proti EET trvají ve Sněmovně od dnešního rána. Opoziční poslanci se již několik hodin střídají s návrhy na změnu programu. Podle Babiše se chovají jako na základní škole. Stěžoval si také na jednací řád sněmovny, který zdržování programu schůze umožnil. ANO prý proto bude navrhovat jeho změnu. O tom už ale představitelé hnutí mluvili několikrát a jednací řád se zatím neměnil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…