EK odpoví na žádost o zveřejnění dopisu Babišovi do konce října

21.09.2019 7:40

Evropská ombudsmanka posunula termín, do něhož měla Evropská komise odpovědět na její žádost o zveřejnění dopisu, který eurokomisař Günther Oettinger loni v listopadu poslal premiérovi Andreji Babišovi a týká se možného střetu zájmů českého politika v souvislosti s dotacemi pro společnost Agrofert. ČTK to dnes sdělila mluvčí EK. Nový nejzazší termín pro odpověď je konec října.

EK odpoví na žádost o zveřejnění dopisu Babišovi do konce října
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Eurokomisař poslal českému premiérovi dopis loni na konci listopadu, kdy se Evropská komise možným střetem zájmů zabývala. Dopis nezveřejnily ani české úřady, ani Brusel. Podle týdeníku Respekt Oettinger v textu doporučil českému premiérovi tři způsoby, jakými by se mohl zbavit střetu zájmů. Měl by buď zpřetrhat své vazby i vazby své rodiny na holding, zajistit, aby Agrofert přestal přijímat dotace z evropských fondů, nebo se zdržet účasti na některých rozhodnutích.

Ombudsmanka Emily O'Reillyová doporučila EK alespoň částečně seznámit veřejnost s obsahem dopisu na podnět senátora Lukáše Wagenknechta, podle něhož komise postupuje netransparentně a měla by zveřejnit i další dokumenty týkající se Babišova možného střetu zájmů.

Termín pro odpověď původně stanovený ombudsmankou vypršel dnes.

"Komise odpoví do nově stanoveného termínu," uvedla mluvčí komise, podle níž bude odpověď zahrnovat i další informace požadované O´Reillyovou. Podle informací ČTK byl nový termín stanoven na 31. října. To je zároveň poslední den, kdy bude úřadovat současná komise. V té nové již Oettinger nebude.

reklama

autor: nab

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …