EU si připomíná výročí. Ale spíš hořké

18.04.2022 11:11

Před jednasedmdesáti lety se začalo rodit Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO), předchůdce dnešní Evropské unie. Nezisková organizace Konec uhlí si v souvislosti s budováním tohoto společenství položila otázku, zda je dnes vůbec co oslavovat, když si uvědomíme, že je EU dnes závislá na dovozu energetických surovin z Ruska a oceli z Číny.

EU si připomíná výročí. Ale spíš hořké
Foto: Profimédia
Popisek: Ilustrační foto

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84644 lidí
Když Německo a Francie hledaly cestu, jak se vyhnout další vzájemné zničující válce, shodly se na tom, že přijatelnou možností je vzájemná kontrola produkce uhlí a oceli, tedy surovin klíčových pro další zbrojení. A tak se zrodilo Evropské společenství uhlí a oceli, jehož součástí se v roce 1952 staly Francie, Německo, Itálie a tři státy Beneluxu: Belgie, Lucembursko a Nizozemsko.

O zakládajících smlouvách se jednalo už od roku 1951. „V tento den v roce 1951 byla v Paříži podepsána smlouva o založení Evropského společenství uhlí a oceli,“ upozornil Evropský parlament.

esuo

Nezisková organizace Konec uhlí však v této souvislosti upozornila, že po více než sedmdesáti letech je EU závislá na dovozu energetických surovin z Ruska a na dovozu oceli z Číny, což podle neziskové organizace jistě nebylo původním cílem zakládajících států ESUO a dnešní stav nelze považovat za úspěch.

„Před 71 lety se Evropa spojila ve Společenství uhlí a oceli. Za sedmdesát let to Evropa dopracovala ke konci domácí výroby oceli a těžby uhlí a obě komodity se masivně dovážejí. Evropa se stala velmi závislou v energiích na Rusku a ve výrobě na Číně. Tato evropská politika úspěchem není,“ upozornil spolek Konec uhlí na Twitteru.

ESUO

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…