EU společně se zeměmi Východního partnerství odsouhlasily společnou deklaraci

24.11.2017 20:22

Státy EU a šest zemí projektu Východního partnerství přijaly společnou deklaraci na summitu v Bruselu. S textem dokumentu Ukrajina souhlasila až po několika odkladech. Dokument uznává evropské aspirace i evropskou volbu východoevropských států. Dále také uvádí, že rozsah, hloubka a rychlost reforem i spolupráce s Unií jsou určovány ambicemi a potřebami partnerů.

EU společně se zeměmi Východního partnerství odsouhlasily společnou deklaraci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Předseda unijních summitů Donald Tusk novinářům řekl, že by osobně uvítal daleko ambicióznější text. „Je suverénním právem východních evropských sousedů Unie vybrat si ve vztahu k Unii samostatně míru, do jaké se chtějí angažovat,“ řekl Tusk.

Tusk se také vyjádřil o tom, že je pro něj klíčová věta z asociační dohody, která uvádí, že EU uznává evropské aspirace asociovaných zemí. Tím se myslí Ukrajina, Gruzie a Moldavsko. Všechny volby zůstávají otevřené, informovala ČTK.

Premiér Bohuslav Sobotka novinářům zase sdělil, že účast ve Východním partnerství nijak nenahrazuje přístupové rozhovory, které musí absolvovat každý případný zájemce o členství v EU. „Téma evropské perspektivy členských zemí Východního partnerství je velice citlivé,“ upozornil Sobotka.

Dodal také, že řada zemí Východního partnerství je pod tlakem Ruska a upřímně řečeno Rusové si příliš nepřejí, aby ten projekt se rozvíjel.

Někteří účastníci schůzky Východního partnertví sdělili, že jsou vysoce znepokojeni pokračujícím porušováním principů mezinárodního práva v mnoha oblastech regionu. „Jde o konkrétní oblasti, jako jsou malé a střední podniky, digitální ekonomika, investice do rozvoje sítí, do dopravních, energetických a infrastrukturních projektů,“ řekl Tusk a dodal, že chtějí posílit vazby mezi občany a podporovat občanskou společnost.

Deklarace také dodala, že unijní přístup bude dál přinášet výhody především partnerům, kteří své reformy berou vážně. Evropská finanční podpora partnerům tak bude podmíněna konkrétními reformními kroky. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…