EU už nechce, aby Češi tolik rozkrádali fondy, myslí si Erik Best

02.08.2012 17:44

Americký novinář a politolog Erik Best přišel do pořadu Dvacet minut Radiožurnálu mluvit o skutečném důvodu odchodu Jiřího Pospíšila z ministerstva spravedlnosti, o rozkrádání evropských dotací nebo o zadržení poslance Davida Ratha. Upozornil, že v Česku teď vyvíjí velký tlak Evropská unie. Ukázal to třeba zásah proti Rathovi.

EU už nechce, aby Češi tolik rozkrádali fondy, myslí si Erik Best
Foto: Petr Merta
Popisek: Americký novinář Erik Best

Podle Besta byl Nečas v choulostivé situaci a nemohl přiznat skutečné důvody pro odvolání Pospíšila. „Nakonec ten důvod byl, že dostal nabídku od kmotříčků z regionu, že když jim dá místo ve vládě, tak Nečas bude mít jejich podporu v prosinci na kongresu,“ myslí si americký novinář.

Upozornil, že Pospíšil a lidé kolem něj byli velice pohotoví a všechny přesvědčili, že důvodem pro odvolání ministra byla Lenka Bradáčová. „Ale myslím, že to ten důvod nebyl,“ dodal Best.

Evropská unie tlačí na vyšetřování kauz. Nechce, aby Češi rozkrádali fondy

Nový ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se nakonec rozhodl, že Bradáčovou jmenuje vrchní státní zástupkyní v Praze. „Její pozice je skutečně důležitá a lidi jí nechtějí. Myslím si, že jiné části ODS jí nechtějí. Mají pro to dobrý důvod. A myslím si, že v jisté chvíli ji nechtěl ani Nečas,“ popisuje Best. Naznačil, že Bradáčová se nelíbí „bandě“ lidí, kteří za posledních 20 let páchali v České republice různé neplechy.

V rozhovoru pro Radiožurnál Best naznačil, že velkou roli v Česku hraje Evropská unie. Prý to hodně vysvětluje to, co se u nás děje. „V EU už nechtějí, aby Češi tolik rozkrádali evropské fondy. Německo v tom hraje velkou roli. I zásah proti Rathovi ukazuje, že je zde velký tlak, aby Česko řešilo kauzy,“ míní politolog.

Kalousek nemá přirozené spojence. Jakmile to bylo výhodné, zaútočili proti němu

Best se také vrátil k vydání Vlasty Parkanové k trestnímu stíhání kvůli nákupu letounů CASA. Připustil, že zcela netuší, co to znamená, ale považuje to za boj mezi TOP 09 a ODS. „Myslím si, že to je útok na pana Kalouska a TOP 09. A pochází to ze strany ODS. Pan Kalousek nemá žádné přirozené spojence, takže jakmile je výhodné zaútočit proti Kalouskovi, tak to udělá. Kubice (ministr vnitra) se toho chopil,“ tvrdí Best.

Podobně jako ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) prý nikdo nemá rád ani poslance a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. „Je to lehký terč. Když padne, tak to nikomu nebude vadit. Ale je to tlak ze strany EU,“ zopakoval Best. 

Best tvrdí, že Česká republika ukázala Unii, že neumí spolupracovat. Proto se EU rozhodla, že ukáže, kdo je tady pánem. Proto se tedy tolik tlačí na vyšetřování různých kauz, ve kterých jde o zneužívání evropských dotací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…