Ekologové chtějí tunely na trase R49. ŘSD se jim snaží vyhnout

24.06.2012 11:53

Obce a ekologové na Vizovicku chtějí prosadit vybudování co nejdelších tunelů na chystané trase R49, která povede Zlínským krajem. Silničáři jsou ale proti, chtějí šetřit.

Ekologové chtějí tunely na trase R49. ŘSD se jim snaží vyhnout
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dálnice, ilustrační foto

Ekologické organizace a obce z Vizovicka chtějí prosadit vybudování dvou tunelů dlouhých až čtyři kilometry. Ty by měly ochránit Přírodní park Vizovické vrchy, jenž čtyřproudová silnice protíná.

"Požadujeme, aby byly tunely co možná nejdelší. Jenom tak nebude zdejší zachovalé prostředí dopravou tolik zasaženo," vysvětlil své stanovisko zpravodajskému serveru iDnes.cz Miroslav Kutal z Hnutí Duha.

Tunely prodraží stavbu o třetinu

Šéf zlínské pobočky Ředitelství silnic a dálnic Karel Chudárek se stavbou tunelů nesouhlasí. Podle něj by mohla silnice vést kopcovitou krajinou v zářezech, takže by nebyla příliš vidět a díky kvalitnímu odhlučnění by ani neměla rušit obyvatele okolních domů.

Jedním z důležitých argumentů proti tunelům je finanční stránka věci. "Byli bychom raději, kdyby tunely nebyly. Postavili bychom cestu levněji," řekl Chudárek. Náklady na zhruba šedesátikilometrový úsek cesty vedoucí ke slovenským hranicím šplhají ke 36 miliardám korun. Bez výstavby tunelů by cena klesla až o třetinu.

Na druhou stranu ekologové upozorňují na to, že až 75 procent celkových nákladů by měla poskytnout Evropská unie. Pokud ale projde varianta nešetrná k životnímu prostředí, nemusel by prý Brusel poslat ani cent, varují zástupci ekologických organizací.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…