Ekology vyděsili Babišovi kandidáti, tak píší Sobotkovi: My jsme za vás demonstrovali

10.12.2013 21:01

Sestavování vlády přináší kompromisy, ovšem ty mohou být pro některé skupiny velmi bolestné. Případného premiéra Bohuslava Sobotku tak prý oslovili ekologičtí aktivisté, které vyděsili kandidáti hnutí ANO na Ministerstvo životního prostředí.

Ekology vyděsili Babišovi kandidáti, tak píší Sobotkovi: My jsme za vás  demonstrovali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka na mítinku

Bohuslav Sobotka již v počátcích vyjednávání nabídl koaličním partnerům z ANO post ministra životního prostředí. Podle deníku MF Dnes však měl v minulých dnech obdržet dopis, jehož pisatelé předsedu ČSSD žádají, aby o environmentální ministerstvo ještě zabojoval.

Autory dopisu vyděsili kandidáti, o kterých v souvislosti s ministerstvem začíná mluvit Babišovo hnutí. Celkem zazněla dvě jména. Tím prvním je Richard Brabec, který působil jako generální ředitel společnosti Lovochemie, součásti Babišova obchodního impéria. Lovochemie je přitom průmyslovým výrobcem hnojiv, proti jejichž užívání ekologové často protestují.

Druhý kandidát pak ekologisty děsí snad ještě více. Je jím Jiří Tyc, který pracoval v obou českých jaderných elektrárnách, je zaměstnancem společnosti ČEZ a zapřisáhlým obhájcem jaderné energetiky. K tomuto účelu se výrazně podílel na aktivitách hnutí Jihočeští taťkové, které chtělo v době hysterických polemik o dostavbě Temelína tvořit protiváhu protestnímu sdružení Jihočeské matky.

Oba kandidáti jsou doslova noční můrou pro bojovníky za životní prostředí, kteří tedy Sobotku v dopise vyzvali, aby Babišovu hnutí ministerstvo nepřenechával. V dopise předsedovi ČSSD mimo jiné připomínají, že to byli právě ekologisté, kdo jej po lánském puči přišli v hojném počtu podpořit na Hradčanské náměstí. Situace je pro Sobotku ošemetná, neboť mezi podepsanými jsou i organizátoři těchto demonstrací, které mu zachránily kariéru.

Na druhou stranu ví, že z tvrdého vyjednávače Babiše už toto ministerstvo asi nevymámí. Proto se jej alespoň snaží přesvědčit, aby na životní prostředí nominoval ministra, který nebude po ekology tolik provokativní.        

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…