Ekonom Kovanda varuje: Ruská ekonomika vypadá, že to zvládne s přehledem

04.04.2022 21:11 | Kauza

Ruskou ekonomiku na kolena Západ jen tak nesrazí. Ekonom Lukáš Kovanda míní, že odříznutí od světa zvládne zřejmě s přehledem. Po Evropě prý rubly chtít nebude: „Z Gazprombanky si udělá novou ‚centrální banku‘,“ analyzuje v komentáři na webu Kurzy.cz.

Ekonom Kovanda varuje: Ruská ekonomika vypadá, že to zvládne s přehledem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Rusko letos zřejmě vykáže podle odhadu washingtonského Institutu mezinárodních financí historicky suverénně rekordní kladnou výši salda běžného účtu platební bilance, a sice úroveň 240 miliard dolarů.

„Letošní přebytek na ruském běžném účtu tedy bude až zhruba dvojnásobný oproti dosavadnímu historickému rekordu. Hlavním důvodem je rekordní nárůst přebytku zahraničního obchodu, způsobený v prvé řadě dramatickým vzestupem cen energií, zejména plynu a ropy, na světových trzích,“ zmiňuje Kovanda.

  • Původní zdroj ZDE

Pokud by se však EU dokázala významně od ruských energií odstřihnout, přebytek rekordní nebude a vážně by jej tím ekonomicky poškodila. Rusko tedy EU potřebuje. Jeho požadavek na platbu za plyn v rublech tudíž nelze podle Kovandy vnímat jako poslední varování před utažením kohoutů.

Moskva se tak spíše snaží převést platby za plyn na Gazprombanku, tedy státní banku, která by tak musela být udržena mimo dosah případných dalších sankcí Západu.

„Jestliže by nyní tedy země EU posílaly eura či dolary za plyn nikoli Gazpromu jako dosud, ale Gazprombance, ta by tak zůstala zaháčkována na mezinárodní trhy. Přijímala by devizy, ty by směnila a rubly by poslala Gazpromu. Protože jde o státní banku, Rusko by tak získalo sto procent deviz, které za plyn v zahraničí Gazprom utrží. Z Gazprombanky, zůstane-li mimo dosah sankcí převážné části Západu, si tak Kreml bude moci učinit do jisté míry náhražku centrální banky, která sankcionována je. Alespoň ve vztahu k zahraničí se tak oficiálním platebním zprostředkovatelem může místo Centrální banky Ruské federace stát právě Gazprombanka,“ uzavírá Kovanda, s tím, že ke stabilizaci rublu v posledních dnech přispívá právě vyhlídka rekordního přebytku zahraničního obchodu Ruské federace. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…