Ekonom: Letošní rok může být dobrý. Ale Sobotkova vláda musí navýšit investice

17.01.2014 8:41

Ekonom a žurnalista Lukáš Kovanda dává za pravdu známému ekonomu Nourielu Roubinimu, který pro letošek České republice nevěstí žádnou ekonomickou záhubu. Naopak na začátku roku v jedné ze svých prognóz předpověděl celkem úspěšný rok. A Kovanda souhlasí, růst hrubého domácího produktu by prý mohl skončit v plusu, zásadní budou vládní výdaje a spotřeba domácností.

Ekonom: Letošní rok může být dobrý. Ale Sobotkova vláda musí navýšit investice
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Hrubý domácí produkt (HDP) se skládá z několika složek, kterými jsou spotřeba, vládní výdaje, investice a čistý export. Ekonom a spolupracovník Lidových novin Lukáš Kovanda se ve svém komentáři věnuje každé z nich jednotlivě. Zásadní pro výsledek českého hospodářství podle něj budou vládní výdaje.

Maloobchodní tržby v meziročním vyjádření rostly v listopadu nejstrměji od ledna 2011. O třetinu narostl také prodej zboží přes internet a prostřednictvím zásilkové služby. Lidé ale podle Kovandy možná vzali prodejny útokem jen ze strachu ze zdražování, které očekávali v důsledku intervence České národní banky, jež oslabila korunu. Před zdražováním ostatně varoval sám guvernér ČNB Miroslav Singer.

„Otázkou zůstává, zda nákup pouze uspíšili ti, kteří by tak jako tak nakupovali, nebo zda dopad intervence bude trvalejší," píše ekonom.

Úsporná opatření dusí ekonomiku

Další složkou HDP jsou vládní výdaje. Loni stoupal český státní dluh nejpomaleji od roku 1996, dílem jde o důsledek úsporných opatření vlády Petra Nečase. Úsporu sice kvitují ratingové agentury a globální investoři, kritici prý ovšem soudí, že jejich pochvala je vykoupena tuze draze, totiž razantním přidušením české ekonomiky.

V prvé řadě se podle Kovandy dusí především stavaři. Hodnota veřejných zakázek od roku 2008 klesla o téměř 47 procent. A to přesto, že jejich počet roste. Stavební firmy o ně prý mnohdy bojují a zakázky berou i tehdy, když jsou pro ně ztrátové. „Problém přitom primárně nesouvisí s vládními úsporami jako takovými, ale s tím, že vláda šetří spíše na svých investičních výdajích, a nikoli ani tak na těch provozních," tvrdí autor komentáře.

Sobotkova vláda má šanci

Co se týče další složky HDP, investic, nabízí se prý nadcházející pravděpodobné vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD) prostor k akci. „Pokud dokáže své výdaje efektivně soustředit v oblasti dosud spíše ochablých investic, aniž by přitom znervózněla ratingové agentury opětovným zrychlením zadlužování, je z poloviny vyhráno," píše ekonom.

Poslední složka, čistý export, prý krizi a ekonomický útlum překonal. Českým vývozcům by letos mělo pomoci jednak ekonomicky silnější Německo a také slabší koruna. Zde se intervence ČNB pravděpodobně projeví kladně, ačkoli proti tomu bude působit zdražení dovozu.

„Sečteno podtrženo, s profesorem Roubinim lze souhlasit," píše Kovanda. Růst hrubého domácího produktu by měl letos skončit v plusu, snad prý až nad úrovní půldruhého procenta. Tedy v případě, že Češi budou pokračovat ve zvýšené spotřebě a státní investice se zbaví „impotence".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…