Ekonom lamentuje: Vláda se kvůli volbám uchyluje k populismu. Tragická situace

14.06.2022 21:31

Poslanci řeší příspěvek 5 000 korun na dítě, který má pomoci rodinám tlumit prudké zdražování, je to ale nesmyslné a nerovné opatření, vláda to dělá pro politiku, a ne pro lidi, upozorňuje ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Dominik Stroukal. Vláda se podle něj uchyluje k populismu, aby příští volby nevyhrála populističtější strana. „Dostali jsme se do tragické situace,“ dodává.

Ekonom lamentuje: Vláda se kvůli volbám uchyluje k populismu. Tragická situace
Foto: Finanční a ekonomický institut
Popisek: Ekonom Dominik Stroukal

„5 000 bitcoinů pro každého, ale nejsem populista, tak jen jednorázově,“ kritizoval Stroukal na svém twitteru příspěvek pět tisíc na dítě. „Ten příspěvek není koncepční a chytré řešení. Nesouhlasím s tím,“ dodal ve studiu ČT.

„Ale chtěl jsem tím i naznačit, že existují ještě mnohem horší nápady, což jsou ty, o kterých se dnes hlasuje z opozice, tedy nejen udělat teď 5 000, ale udělat to dokonce roku. Je to drahé, nesmyslně nerovné, nezasahuje to z velké části lidi, kteří by potřebovali pomoc,“ řekl k vládní pomoci v době výrazného zdražování.

Záznam celého pořadu najdete ZDE.

Příspěvek chápe jako politický tah: „Chápu, že se bojíme o to, aby se k moci náhodou nedostal někdo, kdo v té současné bídě bude prostě populističtější než zbytek. Současná vláda bude muset buď skvěle vysvětlovat, nebo se bude muset přiklonit k alespoň trochu populismu, aby nezůstala pozadu a v dalších volbách nevyhrál někdo, koho bychom určitě nechtěli,“ snažil se odhalit uvažování vlády.

„Vláda to určitě z velké části dělá pro politiku, a ne pro lidi. Já si to jinak nedokážu vysvětlit. Nedává to smysl, obzvláště v době, kdy máme vládu, která se zavázala, že nebude zvyšovat daně a zároveň bude držet schodek rozpočtu níže než vláda předchozí. Prostě to nevychází, pokud budeme plošně vydávat peníze pro domácnosti, které to nepotřebují jako jiné domácnosti, které jsou na tom kriticky,“ zdůraznil opakovaně.

Co podle něj má vláda v současné době preferovat? „Musíme si přiznat, že situace je opravdu špatná. Vykoupili jsme se tak trochu z doby covidové a dostali jsme se do situace, která je tragická. Když už ale nějaká opatření děláme, tak se ty parametry dají nastavit tak, aby to dopadlo na ty domácnosti, které jsou opravdu ohrožené,“ pokračoval Stroukal.

„Není to ale jistě největší problém, který máme. Mnohem horší bylo zrušení superhrubé mzdy, ty peníze teď zase chybějí. Za stejné peníze se dalo udělat více muziky,“ upozornil, že vláda by měla činit opatření adresně, jelikož inflace není rovnoměrně rozdělená a nedotýká se všech rodin stejně.

 

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…