Ekonomka: Jsme na cestě do pekla

18.04.2016 10:02

Ekonomka a ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová se na svém blogu na serveru iDnes.cz zamýšlí nad fundamentálními jistotami, které přestávají platit. Zmínila mimo jiné údajné plagiátorství.

Ekonomka: Jsme na cestě do pekla
Foto: Archiv MŠ
Popisek: Ekonomka a ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová

Anketa

Na co by se mělo snížit DPH?

25%
2%
hlasovalo: 5817 lidí

„Bezpochyby nejslavnější rocková balada historie, Stairway to Heaven od britské skupiny Led Zeppelin, prý neříká pane svému dosud domnělému autorovi Jimmy Pageovi. Žaloba míří k soudu v Los Angeles. Pokud soud rozhodne, že se skutečně jedná o plagiát, rockerům se zhroutí základní stavební kámen světa a 45 let (!) rockové historie bude muset být přepsáno,“ popisuje Šichtařová. Podle ní jsou v pozadí sporu peníze. 

Původní text ZDE.

Obvinění z údajného plagiátorství je staré již dva roky. „Ale z těch málo lidí, kteří si toho zavčasu všimli, si polovina myslela, že zpráva vyšumí, a tak ji nijak nešířila, a druhá polovina doufala, že vyšumí… Zadruhé každého musí trknout: Pokud je na tom šprochu pravdy byť jen trochu – tak proč až po 45 letech?! Že by proto, že epidemie podivuhodné koroze základních stavebních kamenů právě v poslední době postihla nejen hudbu, ale přímo celou společnost?“ ptá se ekonomka. A zároveň si odpovídá, že tato „náhlá“ kauza je dle ní dokonalým symbolem dnešní doby, kdy korodují i základní stavební kameny.  

„Už od roku 2013 varuji, že Itálie je horkým kandidátem na vypuknutí příští bankovní krize. A nyní Itálie oznámila, že vytvoří 5miliardový eurový fond na záchranu svých bank. Což jest vlastně přiznáním, že samotná Itálie se bankovní krize taky obává. Že dluh bank bude vytlučen novým dluhem. Takže onen základní postulát ekonomie, že každý dluh dříve či později dožene svého dlužníka a bude muset být nějakým způsobem splacen, nebo si daň vybere jinak, byl po staletích tak nějak zapomenut,“ zmiňuje ekonomka a všímá si i slov německého ministra financí Wolfganga Schäubleho ohledně záporných úrokových sazeb Evropské centrální banky. 

Šichtařová následně podotkla, že Řecko znovu stojí před bankrotem. „Co čert nechtěl, bankrot Řecka hrozí ještě před hlasováním o brexitu. A výkvět evropské neschopnosti, totiž permanentní bankrotování Řecka navzdory nekonečnému sypání peněz do jeho černé díry, očividně nahrává táboru euroskeptiků,“ říká. 

„Popírat staletími prověřené principy se nevyplácí. Ano, je tomu přesně jako u oné ikonické rokové balady: Rozkližování Evropy trvá už hodně dlouho, jenom bylo dosud málo těch, kdo varovným známkám věnovali pozornost,“ sděluje. A následně se věnuje i volbám – v Německu či na Slovensku, a vlivu migrace na ně.

„Náhlá rebelie voličů vůči vládnoucímu establishmentu napříč kontinentem coby vedlejší efekt výrazně zvyšuje odstředivé síly v EU. S takovými volebními preferencemi se již nedá sázet na prohlubující se integraci dosavadního tvrdého jádra EU. Do pokračující integrace se poženou ekonomicky slabší země typu Srbsko. Naopak v ekonomicky silnějších zemích jako Británie, Finsko, Německo, ale možná i ČR a Slovensko, roste pravděpodobnost sílení této rebelie a vyhlašování referend o setrvání v EU,“ uzavřela Šichtařová a využívá písně Stairway to heaven. Když se silní podle ní odvracejí a slabí přicházejí, Evropa už nestoupá po schodech do nebe, už jen sestupuje po schodech do pekla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…