Ekonomka tvrdí: Fašizace společnosti, elity se snaží poštvat učitele proti hasičům

18.07.2011 18:44

Ekonomka Ilona Švihlíková, která se angažuje v iniciativě Alternativa zdola a je i mluvčí Společenství práce a solidarity, je přesvědčena o tom, že v ekonomice jednotlivých států skutečně platí takzvané Kondratěvovy vlny, které kromě jiného počítají i s cykly ekonomické krize. Navíc si myslí, že i v rámci EU jednotlivé země stojí proti sobě, ač by mohly - podobně jako v jižní Americe - jejich komunity obchodovat a mezi sebou spolupracovat.

Ekonomka tvrdí: Fašizace společnosti, elity se snaží poštvat učitele proti hasičům

Kniha Globalizace a krize vnesla do ekonomického myšlení v Česku oprášenou teorii Kondratěvových vln, které popisují zhruba půlstoletí trvající ekonomické, ale i společenské a hodnotové cykly. Napsala ji ekonomka Ilona Švihlíková. Ta je přesvědčena o tom, že dlouhodobě může přežít jen společnost, která spravedlivě spolupracuje.

„Z hlediska K-vln musím konstatovat, že sice snaha tamních států není odsouzena k neúspěchu, ale má hodně ztížené podmínky. Neprošly technologickou fází, v níž se nachází Západ, a musely by skočit předčasně vpřed. Podobně jako se to někdy říká o socialismu ve východní Evropě. Jsou to semiperiferie, některé dokonce periferie světové ekonomiky, např. Bolívie, takže podle některých úvah jejich snaha o nový systém asi selže, neboť není technologicky podepřena," řekla v rozhovoru pro Haló noviny Švihlíková, která se ve svých ekonomických statích hodně věnuje ekonomice Jižní Ameriky.

Podle ní se ve Venezuele Hugo Chávez snaží o to, aby mezi sebou jednotlivé komunity obchodovaly. „Soukromé firmy tam existují, i velké, ne všechny byly znárodněny, ale je důraz na to, aby komunity tvořily své vlastní řetězce a aby se rozšiřoval tento sektor v rámci systému. Vzájemným propojením zmírní tlak okolního systému. Jednotlivé působení by je nutilo stále se soustředit na konkurenci, kdežto v síti mohou solidárně spolupracovat. O to se snaží jak na úrovni komunitních sítí, tak mezinárodně ve společenství ALBA.

Evropská levice nemá prostředky a nástroje jako v Jižní Americe

Podle jejího názoru ale evropská levice nemá ekonomické prostředky a nástroje, aby mohla uskutečnit něco podobného, co se děje v Jižní Americe. „Státy zde nedisponují velkými nástroji, například Česká republika nemá vlastní bankovní systém. Unie je propojená obchodně a investičně. Je možné ale podporovat aktivity zdola, například vhodnější legislativou pro družstva a vytvářet ostrůvky pozitivní deviace, motivovat je ke spojování, aby se ze stávajícího systému vyvazovaly. Když ho nemohou zničit, tak se z něho alespoň vyčlenit. Postavit se ale přímo, silou, není šance," tvrdí Švihlíková.

Podle jejího názoru by však bylo zázrakem, kdyby G20 realizovala Stiglitzovu zprávu, tj. globální makroekonomickou koordinaci. „Ač to jeden čas vypadalo docela slibně, tak ta doba přešla a jednotlivé země a mocnosti stojí tvrdě proti sobě....Jsme tedy ve fázi konkurence, rivality, na scénář koordinace, třeba z OSN, asi nedojde," zmínila v rozhovoru dále Švihlíková.

Je také přesvědčena o tom, že se situace v jednotlivých státech sice mění, ovšem tím způsobem, že elity jednotlivých států nepůjdou pro sobě. Uvedený tlak totiž přenesou pod sebe.

Může to vést k názoru, že spousta lidí je nadbytečných

„A elity se už snaží poštvat jednotlivé skupiny proti sobě, učitele proti hasičům, pracující na nepracující, mladé proti starým, všechny proti bezdomovcům...první na ráně budou minority, tradiční otloukánci - viz Maďarsko i ČR - pak budou přibývat další skupiny. Pokud si hru Rozděl a panuj necháme elitou vnutit, tak dopadneme hodně špatně. To je první scénář, který v knize popisuji - fašizace společnosti. Pokud si elity uvědomují technologickou dimenzi dalšího vývoje, tak to část z nich může vést k názoru, že spousta lidí je nadbytečných, " myslí si Švihlíková.

Podle jejího názoru je navíc mnoho lidí na západě přesvědčeno o americkém snu, o tom, že každý jednotlivec může separátně uspět a to bez ohledu na podmínky, čemuž se říká mýtus selfmademana. „Představa úspěšné kariéry se moc často nenaplní - kolik je Bill Gatesů a kolik bezdomovců?" dodala k této myšlence Švihlíková pro Haló noviny.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…