Emmu Smetanu pozvali do rádia. O Češích řekla věci, které musíte vidět

13.02.2019 21:50

Novinářka, moderátorka, ale také herečka a zpěvačka Emma Smetana byla hostem Osobnosti plus v Českém rozhlase. Promluvila například o tom, jak je na tom s kritickým myšlením, a padly i otázky týkající se jejích politických názorů. Prozradila například, že se cítí být proevropská. „Přála bych si, aby Evropská unie byla federací,“ uvedla jasně Smetana.

Emmu Smetanu pozvali do rádia. O Češích řekla věci, které musíte vidět
Foto: Repro foto youtube.com
Popisek: Emma Smetana

Smetana se již několikrát veřejně zmínila o tom, že si připadá o dost odlišně od svých českých vrstevníků, a to ve smyslu rozvinutějšího kritického myšlení. Přičítá to především tomu, že půl svého života strávila v zahraničí – Německu, Francii či Belgii. „Podobným myšlením je odlišný asi každý, kdo chvíli žil mimo Českou republiku. Byla jsem tak v prostředí, kde lidé automaticky přemýšlejí kritičtěji,“ říká novinářka.

Anketa

Jste pro vyšší zdanění zisků zahraničních firem v Česku?

98%
2%
hlasovalo: 12054 lidí

Například ve Francii podle Smetany rozhodně mají stabilnější návyk na to věci více zkoumat a méně přejímat informace z médií. V poslední době si ale všímá toho, že kritické myšlení se stává v Česku tématem v souvislosti s mediální gramotností, fake news.

Poté Barbora Tachecí, která rozhovor vedla, konstatovala, že úvahy Smetany jsou zkrátka levicovým směrem, jak je u intelektuálů přirozené. S tím ale novinářka nesouhlasila. „Drtivá většina intelektuálů v této zemi je ale poznamenaná předlistopadovou dobou a chce být automaticky napravo,“ oponovala Smetana.

Na otázku, zda se ona sama cítí být levicová, upozornila, že by se kvůli své profesi nerada politicky profilovala. „I kdybych měla jasno, budu to kamuflovat. Ale jasno asi nemám z důvodu, že se setřela pravolevá pravidla. Politické i intelektuální spektrum se definuje už přes jiné parametry,“ míní.

„Já o sobě tedy mohu říci, že jsem proevropská, že bych byla nejraději, kdyby byla Evropská unie federací, a že věřím na určitou mezispolečenskou solidaritu, což je asi levicový princip,“ uzavřela Smetana.

Původní zdroj ZDE.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…