Epidemie v devadesátém pátém: Pozor na ta čísla! Hlavně na počet zemřelých, říká Roman Šmucler

30.09.2020 13:00

Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler si povšiml článku serveru iDnes.cz o tom, že před 25 lety sevřela Česko největší chřipková epidemie, při níž zemřelo nejvíce lidí. "Tady je vidět složitost analýz," podotýká Šmucler a uvádí i srovnání chřipky s koronavirem.

Epidemie v devadesátém pátém: Pozor na ta čísla! Hlavně na počet zemřelých, říká Roman Šmucler
Foto: Reprofoto: Nova Plus
Popisek: Roman Šmucler.

"Slavná chřipka 1995 už nejenom na Facebooku u disidentů. Tady je vidět složitost analýz. Podle pamětníků docela zlé. Tisíce a tisíce mrtvých. Ale ve statistikách není skoro vidět (netestovalo se tehdy) a smrt 's chřipkou' se řadila do jiných diagnóz. Můžeme se o tom hádat roky," poznamenal Šmucler.

"Ale tato chřipka i covid budou mít asi společného jmenovatele - nezvýšený počet zemřelých za rok. Tím je řečeno vše podstatné. V ekonomických statistikách a třeba ve snížené dostupnosti medicíny si toho ale nepochybně letos všimneme," sdělil Šmucler.

Jak připomíná iDnes.cz, i v roce 1995 se kvůli chřipkové epidemii zavíraly školy, konkrétně v jižních Čechách. Výskyt začal na jižní Moravě, odtamtud se nemoc šířila na území celé republiky. Charakter epidemie chřipka splňovala v celostátním měřítku 11. prosince. Jak tehdy uvedl hlavní pražský hygienik Vladimír Polanecký, šlo o nejméně vhodnou dobu, kdy lidé chodí po nákupech, na plesy a do divadel, kde se mohou velmi rychle nakazit. "Lidé by měli být ohleduplní, a pokud se necítí dobře, zůstat doma," uvedl tehdy. 

Anketa

Podporujete Andreje Babiše? (Ptáme se od 30.9.2020)

73%
27%
hlasovalo: 25636 lidí
Hlavní hygienik Jiří Vytlačil pak 13. prosince vyhlásil celostátní chřipkové prázdniny, na ně navazovaly prázdniny vánoční. I tehdy se mnozí rodiče i školy ozývali a obávali se vlivu na vzdělání dětí. 

Během epidemie v roce 1995 pak lékaři v nemocnicích zaznamenávali stovky zánětů plic. Oproti normálu pacienti také mnohem častěji prodělávali vážný průběh nemoci, který je ohrožoval na životě. "Epidemie chřipky z roku 1995 byla z hlediska rozsahu největší v historii samostatné České republiky. Přesný počet obětí není znám, podle statistického modelu však v důsledku epidemie přibylo více než 6 000 úmrtí a celkem tak za zimní sezonu zemřelo čtyřikrát více lidí než obvykle," uvedl server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…