Erdogan měl zakázat výuku Darwinovy evoluční teorie. Asi nepochází z opice, říká komentátor Doležal

21.07.2017 16:12

Komentátor Jiří X. Doležal se na serveru Reflex.cz zamyslel nad politikou tureckého prezidenta Recepa Tayippa Erdogana a nad tím, že mimo jné zakázal ve škole učit Darwinovu evoluční teorii. „Asi nepochází z opice,“ míní Doležal.

Erdogan měl zakázat výuku Darwinovy evoluční teorie. Asi nepochází z opice, říká komentátor Doležal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří X. Doležal

„Že se Turecko usilovným tempem blíží k islamistické totalitě, je už zcela jasné. Ale i optimisty překvapí, že přechod Turecka od tržně ekonomické skorodemokracie k náboženské totalitě jde tak rychle. Nyní se například na školách přestává učit o evoluci,“ konstatuje ve svém komentáři Doležal.

Domnívá se, že přechod Turecka z vícéméně kapitalistického, tržního a demokratického systému vlády k autokracii se po loňském nevydařeném puči výrazně urychlil. Poznamenává, jak například 18. července oznámil turecký ministr školství, že se Turecko rozchází se sekulárním školstvím a že od nynějška se budou děti ve školách učit nikoliv vědecké poznatky, ale náboženskou propagandu. 

„K těm veselejším momentům patří třeba zákaz učit na školách Darwinovu evoluční teorii. Žákům a studentům se bude předkládat teze, že člověk se nevyvinul z Homo habilis, ale že jej stvořil Alláh – tak nařizují nové školní osnovy, které pan ministr školství předložil veřejnosti. Z toho vyplývá, že islamista Erdogan a antiislamista Petr Hájek mají hodně společného – oba nepocházejí z opice. Ale ona to není až taková legrace, jak by se zdálo. V rámci nových osnov se kromě popírání Darwina objeví i to, že muslimskou náboženskou povinností, zvykem a tradicí je džihád,“ podotýká Doležal.

V souvislosti s novými tureckými osnovami je pak podle Doležala nutné se připravit na další pravděpodobný vývoj. Demokracie je totiž podle něj v Turecku definitivně jen v troubě a je jen otázkou času, kdy tam bude ostře islamistický totalitní režim. 

Původní text ZDE.

„Nadále nelze ani náhodou považovat Turecko za bezpečné útočiště pro americké – NATO – jaderné bomby, kterých jsou v základně Incirlik desítky, a to o síle až tři sta padesát kilotun TNT. Imigrační politiku je třeba co nejrychleji připravit na volný přísun uprchlíků po staré balkánské stezce. Až se vztahy mezi Erdoganem a EU ještě o trochu vyhrotí, tak turecký paša zvedne závoru a jednoduše přes Turecko pustí statisíce imigrantů nejen z Blízkého východu, ale i z Pákistánu, Afghánistánu či Bangladéše,“ zmínil mimo jiné Doležal s tím, že když se na tuto budoucnost připravíme, budou mít další předvídatelné kroky Turecka výrazně menší dopad na naši bezpečnost, než když budeme zavírat oči a dělat, že se nic neděje.

„Je tomu totiž právě naopak: Když v učebnicích základních škol v nějaké zemi nahradí Darwina Alláh, nelze takovou zemi nadále považovat za spolehlivého a věrohodného spojence,“ uzavřel Doležal. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …