Erdogan soptí a vypouští varování. Ekonomika Turecka jde dolů a mohou za to i USA

18.08.2018 19:40

Ekonomika v Turecku je v problémech kvůli zhoršeným vztahům se Spojenými státy, které na něj uvalily sankce. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes ohlásil, že jeho země bude ze všech sil bojovat proti pokusu o ekonomický puč a proti „hrám“, které mají ohrozit turecké hospodářství.

Erdogan soptí a vypouští varování. Ekonomika Turecka jde dolů a mohou za to i USA
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

Erdogan ke svým příznivcům o ohrožení ekonomiky promluvil dnes na sjezdu vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP). „Někteří lidé se snaží ohrožovat skrze ekonomiku, skrze úrokové sazby, měnové kurzy, investice a inflaci. A my jim říkáme: vidíme ty vaše hry a vyzýváme vás na souboj,“ uvedl Erdogan.

USA uvalily na Turecko sankce kvůli sporu o zadržovaného amerického duchovního Andrewa Brunsona. Kromě sporů s USA tlačí tureckou liru dolů rovněž obavy z rostoucího vlivu prezidenta Erdogana na ekonomiku a z jeho opakovaných výzev ke snižování úrokových sazeb navzdory vysoké inflaci, uvedla ČTK. Mezinárodní ratingové agentury Standard&Poor's a Moody's proto v pátek snížily hodnocení úvěrové spolehlivosti Turecka o jeden stupeň.

Turecká lira od začátku letošního roku ztratila vůči dolaru téměř čtyřicet procent. Měnovou krizi v Turecku prohloubila diplomatická a obchodní válka mezi Washingtonem a Ankarou. Spojené státy tento měsíc také zavedly sankce vůči tureckým ministrům vnitra a spravedlnosti a zdvojnásobily cla na dovoz oceli a hliníku z Turecka. Turecko jako odpověď zdvojnásobilo cla na dovoz některého amerického zboží včetně osobních aut, alkoholu či tabáku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…