Erdogan zřejmě může slavit. Turci rozhodli o dalším směřování země

16.04.2017 19:36

Agentura Reuters s odvoláním na státní agenturu Anadolu tvrdí, že po sečtení 95 procent hlasů odevzdaných v tureckém referendu, je 51,7 procent voličů nakloněno změnám ústavy a významnému posílení pravomocí prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Erdogan zřejmě může slavit. Turci rozhodli o dalším směřování země
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Plakát nevládní organizace Reportéři bez hranic

Turecká státní agentura Anadolu hlásí, že turecký prezident Erdogan stojí na prahu velkého vítězství. Po sečtení 95 procent hlasů, se 51,7 procent z nich přiklonilo ke změnám ústavy, které prosazuje prezident země půlměsíce. Turci v nedělním referendu v podstatě odpovídali na otázku, zda si přejí, aby jejich země kráčela dál po cestě parlamentní demokracie, nebo Turecko změní směr a významně posílí pravomoci prezidenta. Podle všeho může Erdogan slavit a těšit se na dobu, ve které bude rozhodovat o složení vlády a bude vládnout v prezidentském systému.

Celý článek v angličtině naleznete zde

Průzkumy ukazovaly, že ve vztahu k referendu je turecký národ rozdělen přibližně napůl. Erdogan vedl v posledních týdnech mohutnou kampaň po celé zemi. Rozdělení společnosti se mu však zcela překonat nepodařilo. Turecká média hlásí, že během hlasování zemřeli dva lidé. Doplatili právě na rozdělení společnosti a nepřežili potyčku, které se zúčastnili před jednou z volebních místností.  

Proti posílení prezidentských pravomocí hlasovali především obyvatelé tří největších měst – Istanbulu, Ankary a Izmiru. Pro „ne“ hlasoval také jihovýchod země, kde tvoří nezanedbatelnou část populace Kurdové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…