Erik Best vytáhl stará slova Madeleine Albrightové. Bylo to prý jinak

30.08.2018 12:44

Americký novinář žijící v Česku Erik Best se na svém webu zamýšlí nad stým výročím americko-českých vztahů. Best tvrdí, že Američanům bylo po většinu času lhostejné, co se s Československem dělo.

Erik Best vytáhl stará slova Madeleine Albrightové. Bylo to prý jinak
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Erik Best v pořadu Horké téma

Náš moderní stát letos slaví sté narozeniny. Zakladatel našeho státu prezident T. G. Masaryk přesvědčoval za první světové války, že by Československo opravdu mělo vzniknout a Wilson dal panu profesorovi za pravdu. Dnes Spojené státy a Česká republika působí společně v NATO v zahraničních médiích a naše vzájemné vztahy jsou na dobré úrovni. Řada Američanů stále má povědomí o našem exprezidentovi Václavu Havlovi.

Novináře Erika Besta zaujalo, jak se u příležitostí stého výročí vzájemných vztahů obou zemí mluví o velkém přátelství. Pohled do historie nás však podle Besta poučí o něčem jiném. V roce 1938 Američané ponechali Československo na pospas Hitlerovi, v roce 1948 komunistům, v roce 1968 sovětským tankům.

Když znovu svobodná Česká republika vstupovala v roce 1999 do NATO, americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová slibovala, že Spojené státy už nikdy nebudou zacházet s osudy středoevropských zemí jako se žetony. Podle Besta to ukazuje na to, že po většinu času byly osudy Česka Američanům vlastně lhostejné.

„Je sice možné, že Češi během nacistické okupace i Studené války pociťovali vůči Spojeným státům náklonnost, dá se ale to samé říct i o amerických vládách? Nebylo by upřímnější namísto předstírání nekonečného přátelství připustit, stejně jako to udělala ministryně Albrightová, že Češi byli v minulosti krutě opomíjeni?" zeptal se Best.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…