Eurovolby by suverénně vyhrálo ANO. Bralo by rovnou osm křesel

04.03.2019 19:20

Ve volbách do Evropského parlamentu by nyní nejvíc Čechů volilo hnutí ANO, které má podporu 26 procent možných voličů. Druhá ODS má podporu 16 procent a Piráti 11,5 procenta. K urnám dorazí asi 28 procent českých voličů. Vyplývá to z únorového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Z průzkumu ale podle centra zatím nelze předvídat výsledky voleb. Velká část lidí totiž ještě nemá zcela jasno, koho bude volit.

Eurovolby by suverénně vyhrálo ANO. Bralo by rovnou osm křesel
Foto: Hans Štembera
Popisek: 5. celostátní sněm Hnutí ANO

ANO má mezi dotázanými, kteří účast u voleb nevyloučili, zatím nejsilnější pozici. Ani se započítáním několikaprocentní možné odchylky by druhá ODS s největší pravděpodobností hnutí ANO v míře podpory nepředstihla. Za ODS a Piráty měli největší voličskou podporu komunisté s osmi procenty a ČSSD a koalice STAN a TOP 09 shodně 7,5 procenta. Volební koalice STAN a TOP 09 byla oznámena až v závěru konání průzkumu CVVM. Výsledky obou stran v průzkumu tak byly sečteny, ale mohou se lišit od podílu hlasů, kterého by STAN a TOP 09 dosáhly jako koalice.

Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) má podporu 4,5 procenta možných voličů a lidovci 3,5 procenta. U ostatních stran již volební preference nepřesáhly jedno procento. Značná část dotázaných – asi 14,5 procenta – ale ještě není rozhodnuta, koho bude volit.

Odhadovaná volební účast 28 procent je výrazně vyšší než účast při minulých evropských volbách v Česku v roce 2014. Tehdy k urnám dorazilo jen zhruba 18 procent českých voličů. Průzkum provádělo CVVM od 2. do 13. února. Zúčastnilo se ho 1 064 obyvatel České republiky starších 15 let.

Evropské volby se budou v Česku letos konat 24. a 25. května. Podle projekce odhadovaných výsledků voleb, kterou zveřejnil 1. března Evropský parlament, zřejmě volby vyhraje ANO se ziskem osmi mandátů. Druhá ODS získá podle projekce čtyři křesla a třetí Piráti tři.

V posledním hlasování v květnu 2014 získalo ANO čtyři mandáty stejně jako TOP 09 společně se STAN a také ČSSD. Zvoleni tehdy byli také tři zástupci KDU-ČSL, tři komunisté a dva zástupci ODS; jeden mandát připadl Svobodným.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Až uvidíte nápis „čerstvé maso“... Toto vám velké obchody neřeknou, odhalil Jandejsek

9:55 Až uvidíte nápis „čerstvé maso“... Toto vám velké obchody neřeknou, odhalil Jandejsek

O Green Dealu i neradostné situaci v českém zemědělství promluvil na setkání Klubu 2019 jeden z nejv…