Evropská komise a státy EU nebrání technologiím Huawei. Ten vyzývá ČR ke spolupráci na zajištění její bezpečnosti

20.04.2020 15:22

Evropská komise vydala 29. ledna letošního roku soubor nástrojů ke zmírnění rizik. Jde o takzvaný EU Toolbox on 5G Cybersecurity. Do 30. dubna musí členské státy přijmout první opatření plynoucí z Toolboxu. Státy EU si podle Evropské komise mohou samy vybrat, s jakými dodavateli 5G technologií chtějí spolupracovat. Některé naše sousedící státy a státy V4 se k Toolbooxu již vyjádřily, mezi nimi jsou Rakousko, Polsko či Maďarsko.

Evropská komise a státy EU nebrání technologiím Huawei. Ten vyzývá ČR ke spolupráci na zajištění její bezpečnosti
Foto: Huawei
Popisek: Huawei

Anketa

Souhlasíte se zvýšením koncesionářského poplatku pro ČT?

2%
98%
hlasovalo: 28691 lidí
Společnost Huawei žádá stát, aby vedl odbornou diskusi o bezpečnosti 5G technologií se všemi dodavateli a provozovateli sítí. Zároveň zřizuje pozici Cyber Security Officer, která se bude věnovat tématu kyberbezpečnosti a komunikaci se zástupci státu, průmyslu a s regulátory.  ParlamentníListy.cz o chystaných krocích informovali zástupci společnosti Huawei.

Evropská komise od členských států v rámci balíčku doporučení (EU Toolbox on 5G Cybersecurity) požaduje, aby státy zhodnotily rizika, přijaly opatření v oblasti kybernetické bezpečnosti a věnovaly patřičnou pozornost při vytváření národní legislativy v dané oblasti. Evropská komise předpokládá, že legislativa členských států není v tuto chvíli zcela srovnatelná. Z toho důvodu je snahou Evropské komise udržet kybernetickou bezpečnost při zavádění sítí nové generace na požadované jednotné úrovni.

„Advokátní kancelář Toman, Devátý a partneři, kteří pro nás vypracovali právní analýzu k implementaci Toolboxu, uvedla, že legislativa České republiky je v oblasti zajištění kybernetické bezpečnosti velmi dobře připravena, disponuje příslušnou legislativou i specializovaným úřadem, kterým je NÚKIB. Jak vyplývá z právní analýzy, pro plnou implementaci opatření EU Toolbox jsou nezbytná jen dílčí technická a podpůrná opatření. Implementace obsahu EU Toolboxu by měla být provedena s rozvahou,“ řekl Tomáš Kolder, tiskový mluvčí korporátní divize společnosti Huawei.

Evropská komise členským státům v rámci Toolboxu spolupráci s Huawei nezakazuje. Ze sousedních států se ke spolupráci se společností Huawei již vyjádřilo Rakousko. To oznámilo, že vláda Huawei zakazovat nebude. Dle rakouské vlády jsou za sítě zodpovědné telekomunikační společnosti, a proto jsou také odpovědné za výběr dodavatelů. Velká Británie, Německo, Nizozemsko a severské země, tedy Finsko, Norsko a Švédsko, si již vybraly Huawei jako partnera při budování 5G infrastruktury.

Dokument 5G Toolbox je vedle strategických, technických a podpůrných opatření doplněn i některými kritérii hodnocení rizikovosti dodavatele, mezi něž patří silné propojení mezi dodavatelem a vládou dané třetí země, vlastnická struktura dodavatele, schopnost třetí země vyvíjet na dodavatele jakoukoli formu tlaku, a to i ve vztahu k místu výroby zařízení, schopnost dodavatele zajistit dodávky či celková kvalita produktů a postupy kybernetické bezpečnosti dodavatele.

Anketa

Jak zatím hodnotíte výkon Stanislava Křečka jako ombudsmana? (Ptáme se od 15.4.2020)

95%
hlasovalo: 19091 lidí
Autor výše uvedené právní analýzy, advokát Petr Motyčka, k tomu řekl: „Tato kritéria mohou být diskriminační, pokud v jejich důsledku dojde k nezákonnému vyloučení dodavatele bez uvedení důkazů o jeho konkrétním protiprávním jednání. Mohlo by tak dojít k poškození dodavatele bez toho, aby měl možnost se proti takovému postupu účinně bránit.“

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó začátkem dubna vyjádřil vládní postoj slovy, že nikdo by neměl být vyloučen z hospodářské soutěže na základě země původu. Dle něj nejde o správný způsob, jak se vypořádat s problémy kybernetické bezpečnosti. 

Analýza Centra ekonomických a tržních analýz (CETA), kterou si nechala vypracovat společnost Huawei, zjistila, že případné vyloučení společnosti Huawei z výstavby 5G sítí a budování vysokorychlostního připojení, tedy vyřazení z konkurenčního boje, prodraží plánované investiční náklady přibližně o 12-38 miliard korun.

K podobnému stanovisku dospělo nedávno i Polsko, kdy prezident tamního regulátora Marcin Cichy prohlásil, že odmítli možnost vyloučit Huawei kvůli původu a že vyloučení čínského dodavatele z polského trhu je sice proveditelné, ale mělo by to za následek vysoké náklady úměrné podílu této infrastruktury na trhu. Podle jeho názoru by vyloučení společnosti Huawei nedosáhlo cíle vedoucího ke snížení rizik v oblasti kybernetické bezpečnosti. Rovněž dodal, že pokud je zájmem země zajištění kybernetické bezpečnosti při zachování konkurenceschopnosti a růstu trhu, má to být primárně dáno povinností diverzifikovat dodavatele. Podle jeho stanoviska by vyloučení společností ze zemí mimo NATO bylo dalším krokem, který může mít významné finanční důsledky pro operátory a zejména ceny pro spotřebitele.

Generální ředitel společnosti Huawei Czech v televizi Parlamentních listů s moderátorkou Evou Stejskalovou

Pro Huawei je kyberbezpečnost jednoznačnou prioritou. Huawei v poslední dekádě investovala pět procent příjmů do výzkumu a vývoje souvisejícího s kybernetickou bezpečností. Je to prý proto, že společnost chce zaručit, aby produkty a řešení splňovaly přísné bezpečnostní standardy a normy každé jednotlivé země.

Huawei tak chce podle vlastních vyjádření ještě více podpořit svoji důvěryhodnost.

„Vzhledem k rostoucí potřebě se věnovat tématu kyberbezpečnosti a kybernetické komunikaci nejenom s našimi zákazníky, ale i s regulátorem a dalšími stranami, také zavádíme pozici Cyber Security Officer,“ vysvětlil Tomáš Kolder a dodal: „Náplní práce bude například vytváření interních kyberbezpečnostních předpisů, řízení procesů, školení a tréninky interní i externí, komunikace se zákazníky, regulátory a dalšími zúčastněnými stranami.“  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…