Evropské dotace jsou užitečné, jejich čerpání jsme si pokazili sami, tvrdí starostka Dvora Králové

18.09.2012 14:35

ROZHOVOR Mgr. Edita Vaňková je politickou příslušností členka sociální demokracie a ve Dvoře Králové starostuje už od roku 2008. Vystudovaná učitelka pracovala i ředitelovala na základní škole, svou politickou dráhu v komunální politice zahájila v roce 2002 jako místostarostka. Jejími koníčky jsou sport, hlavně házená, a kynologie. Na naše otázky odpovídala trpělivě a jako správná učitelka se zdržela ostrých vyjádření, zato přinášela věcné argumenty…

Evropské dotace jsou užitečné, jejich čerpání jsme si pokazili sami, tvrdí starostka Dvora Králové
Foto: archiv starostky
Popisek: Edita Vaňková (ČSSD), starostka Dvora Králové nad Labem

Paní starostko, Poslanecké sněmovně se nepodařilo přehlasovat veto Senátu při schvalování zvýšení DPH. Kabinet se tak rozhodl návrh na zvýšení DPH ve stejném znění spojit s hlasováním o důvěře vládě. Jak podle Vás hlasování dopadne? A jak tzv. stabilizační balíček, jehož je zvýšení DPH součástí, vnímáte Vy osobně?

Osobně jsem proti zvyšování DPH. Nicméně si myslím, že návrh projde.

Odloženo bylo též schvalování církevních restitucí, jejich schválení značně rozděluje nejen politickou scénu, ale i veřejnost. Jaký zaujímáte k restitucím postoj?

Jsem proti církevním restitucím v této předložené podobě. Určitě bych doporučila dále se zástupci církví jednat. Je důležité hledat způsob, jak zajistit činnost církví, ať již jde o vlastní náboženskou aktivitu nebo o poskytování sociální či zdravotní péče.

 

 

Nedávno byl náhle odvolán policejní prezident Lessy a nahrazen panem Červíčkem. Jak tuto změnu vnímáte? A jak byste pana Lessyho ve funkci hodnotila? Souhlasíte s názorem, že důvodem jeho odvolání byl jeho boj s korupcí, a to i ve vysokých patrech politiky, a že tak s jeho odchodem řešení těchto kauz skončí? 

Věřím, že s jeho odchodem prošetřování těchto kauz neskončí. O jeho působení i o jeho odvolání nemám dostatek informací, těžko se k celé kauze mohu kvalifikovaně vyjádřit.

Školákům začala škola. Prvňáčci ale letos přišli o tzv. pastelkovné. Co si o tom myslíte? A jak byste s odstupem času hodnotila ve funkci nového ministra školství? Starosta Birke si například stěžuje, že kvůli úsporám ve školství musí často město jako zřizovatel řešit otázku, zda financovat školy ze svého, anebo školy rušit či slučovat. Jak se na to díváte Vy?

Zrušením „pastelkovného“ pro prvňáčky se pořízení učebních pomůcek plně přeneslo na rodiče. Děti z rodin, které jsou sociálně slabší, zřejmě budou svou školní dráhu zahajovat na úkor jiných potřebných výdajů rodiny. Úspory ve školství již ale byly nastartovány v době minulé. Řada měst se s tímto trendem již vyrovnala, tak jako naše město (sloučením  mateřských škol ve městě do dvou právních subjektů, sloučením tří základních škol v centru města do jednoho právního subjektu).

Kvůli problémům s čističkou uvalil soud na město tři exekuce, každou ve výši 1,673 milionu. Jak se kauza vyvíjí? A jaký dopad by měla pro občany její odstávka?

O situaci se snažíme průběžně informovat na internetových stránkách města http://www.mudk.cz/cz/mesto/aktualne/vodne-a-stocne/. Ve stručnosti jen uvedu, že všechny tři nařízené exekuce na majetek města Dvůr Králové nad Labem exekutor svým usnesením odložil s tím, že město není vázáno zákazem nakládat se svým majetkem. Královéhradecký kraj navíc zrušil předběžné opatření, které bylo předloženo jako exekuční titul. Exekuce chápu jako vědomý neoprávněný nátlak bývalého provozovatele společnosti WWTP.

Na začátku léta byl v ZOO ve Dvoře Králové otevřen nový pavilon goril.  Do nového pavilonu získala ZOO kočkodany Campbellovy, a stala se tak třetí zoologickou zahradou v Evropě, která je chová. Co dalšího přestavba gorilám, ale i návštěvníkům přináší?  A jak vnímáte nedávné vyloučení dvorské ZOO ze světové organizace zoologických zahrad WAZA? Co je podle Vás příčinou?

Nový pavilon gorilám, ale i návštěvníkům určitě přináší větší komfort při sledování jejich života. Vyloučení z WAZY vnímám jako nešťastný krok, jehož příčina patrně byla ve špatné komunikaci.  Údajné nedodržení standardů stanovených etickým kodexem WAZA, obvinění z porušení etického chování s ohledem na četné převody zvířat těžko mohu z dostupných informací posoudit.

Pokud se ještě pozastavíme u nového pavilonu, stavební práce přišly na téměř 23 milionů korun bez DPH, kdy 85 procent bylo financováno z evropské dotace, a 3,3 milionu korun poskytl Královéhradecký kraj, jenž je zřizovatelem ZOO.  Vzhledem k problémům, které má ČR v čerpání dotací, jaký postoj k nim zaujímáte Vy osobně? A jaká je celková úspěšnost města v jejich čerpání?

Jsem přesvědčená o tom, že evropské dotace jsou užitečným finančním nástrojem k rozvoji ČR. Záleží ale na nastavených podmínkách, které jsme si bohužel sami nastavili velmi špatně. Čerpání prostředků je tak velmi složité a ve svém důsledku neefektivní. Rozhodně by z těchto prostředků neměly být financovány soukromé projekty, ale měly by být zaměřeny na veřejně prospěšné projekty. Záleží na jednotlivých žadatelích, jak k projektům přistupují. Naše město využilo několik operačních programů s poměrně velkou úspěšností. Zateplujeme mateřské školky a domov s pečovatelskou službou, zrekonstruovali jsme náměstí a základní uměleckou školu, opravujeme muzeum. Dovedu si ale představit, že bychom měli při výběru projektů větší volnost a nemuseli se složitě přizpůsobovat navrženým programům. S organizací a čerpáním prostředků je spojena velká byrokracie. Podle mě by bylo efektivnější rozdělit prostředky spravedlivě obcím.

Jak se stavíte k námitkám Svazu měst a obcí ČR, podle kterých sice kamenných heren a kasin bude i pod vlivem zákazů v obcích stále méně, jejich místo ale zaujmou hry na internetu, které však mohou mít též sociální dopady, které se projevují ve městech, kde hráči žijí?

Nemyslím si, že omezením provozování VHP a VLT v našem městě dojde k přesunutí veškerých her do prostředí internetu.

Budete se ucházet o hlasy voličů v nadcházejících krajských volbách. Co je třeba z vašeho pohledu prioritně změnit v Královehradeckém kraji? ODS minulý týden představila své billboardy, které vyvolaly u ČSSD kritiku. Jak kampaň vnímáte Vy? A prozradíte nám svoji kampaň?

Jednoznačnou prioritou je podle mě kvalitní dopravní infrastruktura, kterou vnímám jako klíčovou pro rozvoj celého Královéhradeckého kraje.  Dobudování D11 a R11 k polským hranicím se stane pro Královéhradecký kraj hlavním pilířem začlenění do páteřní silniční sítě ČR a do dopravní sítě zemí Evropské unie.  Její realizace a následné zprovoznění přinese hospodářský rozvoj měst a obcí v celém regionu. V návaznosti na lepší dopravní obslužnost se zvýší hodnota území pro potencionální investory a tím se podpoří vznik nových pracovních míst, obyvatelům kraje D11 otevře větší možnosti získat zaměstnání. Dálnice přispěje k větší bezpečnosti dopravy, zatraktivní kraj v oblasti cestovního ruchu, odvede z měst a obcí kraje zatěžující tranzitní dopravu, zlepší životní prostředí a kvalitu života v rámci Královéhradeckého kraje.
 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …