Exekuce může přijít i tehdy, když chtějí lidé dluh splácet

20.02.2012 8:42

I když se ukáže, že lidé dokáží svůj dluh znovu splácet, dostávají se přesto do exekucí a bankrotů kvůli inkasním agenturám, vymahačům dluhů nebo kvůli věřitelům z řad úvěrových firem. Píše o tom deník Právo, který na to upozornila insolvenční správkyně Pavlína Červenková z advokátní kanceláře A. K. Prague.

Exekuce může přijít i tehdy, když chtějí lidé dluh splácet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž.

Inkasní agentury nebo věřitelé totiž často nepřistoupí na žádný splátkový kalendář a požadují splatit celou částku ihned.

Po delším výpadu splátek se půjčená částka začne vymáhat jako celek najednou

Půjčka se po delším výpadku splátek takzvaně zesplatní, a tak se z ní stane pohledávka, která je vymáhána jako celek najednou. Postupují takto úvěrové společnosti i banky. Podle deníku Právo některé instituce radí lidem, aby si půjčili jinde, například v rodině. Na náhradní splátkové kalendáře totiž nepřistupují.

Dlužníci se občas vzchopí, najdou si novou práci, ale do režimu splátek se pak znovu dostat nemohou. Peníze na okamžité splacení celého dluhu pak nemají, a jsou proto vystaveni exekuci, která je může připravit i o střechu nad hlavou. Přitom by pár desítek tisíc mohli splatit během dvou až tří let.

Žena dlužila 60 tisíc, ale našla si trvalou práci, ze které mohla splácet. Firma odmítla

„Má klientka dlužila inkasní agentuře M.B.A. Finance přes 60 tisíc korun z titulu půjčky od Home Credit. Na konci roku se dostala do problémů, ale pak si našla trvalou práci, ze které mohla dluh po dvou tisících měsíčně splácet. Jenže agentura vyžadovala vše najednou. Klientce nezbývalo než hledat ochranu v tzv. osobním bankrotu,“ řekla Právu insolvenční správkyně Červenková.

Dotyčná ovšem ani s osobní bankrotem, který poskytuje až pětiletou ochrannou lhůtu nad dlužníkem, u soudu neuspěla, protože chyběl dostatek údajů.  Společnost M.B.A. Finance totiž odmítla sdělit přesnou výši dluhu. 

„Telefonicky nám arogantně sdělili, že i když bude klientka v insolvenci, tak mají nástroje, jak z ní peníze najednou dostanou, bez ohledu na případný bankrot,“ popisuje Červenková v Právu.

Vymáhací firmy se nejspíš snaží dlužné částky navyšovat

Věřitelé v případě osobního bankrotu dlužníka dostanou pouze 30 procent z dlužné částky. Otázkou tedy je, zda se vymáhací firmy nesnaží dlužné částky navyšovat. Takové případy se podle Červenkové objevují denně.

Firma M.B.A. Finance řekla Právu, že sjednává splátkové kalendáře. Prý záleží na fázi, v jaké o ni dlužník požádá. Vše také závisí na výši dlužné částky a výši splátky. Nepřijatelné je prý splácet sto korun měsíčně při dluhu 50 tisíc korun. Klientka Červenkové ale nabídla splátku 2000 korun měsíčně, úvěrová firma ji ale nechala na holičkách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…