Exhejtman Rath se u soudu zastal Alexy, tendr prý nemohla ovlivnit

15.01.2015 15:44

Bývalý středočeský hejtman David Rath se dnes při výpovědi u pražského městského soudu zastal někdejší šéfky Středočeské turistické informační služby (STIS) Šárky Alexy, která je viněna z manipulace s tendrem na projekt propagace osobností kraje. Podle obžaloby měla velký tendr rozdělit na sedm menších, které pak vyhrála jedna zvýhodněná firma. Podle Ratha ale zakázky procházely kontrolou a jeden člověk nemohl jejich manipulaci zvládnout. Informaci o tom vydala ČTK.

Exhejtman Rath se u soudu zastal Alexy, tendr prý nemohla ovlivnit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Obžalovaný David Rath

STIS v roce 2009 vypsala zakázku na projekt, který měl propagovat 57 vybraných historických osobností Středočeského kraje s výdaji téměř 13 milionů korun. Na projekt mělo jít téměř deset milionů z fondů EU. Kraj před schválením dotace STIS peníze na projekt půjčil a očekával, že finance získá zpět po proplacení dotace. Projekt ale nakonec nebyl z evropských peněz podpořen a kraji tím vznikla škoda téměř osm milionů korun. 
    
Alexa podle obžaloby rozdělením velkého tendru na menší snížila předpokládanou hodnotu veřejné zakázky a nemusela vypsat otevřené výběrové řízení. Soutěže se podle obžaloby mohly zúčastnit pouze firmy, které Alexa sama vybrala. Všechny tendry podle spisu vyhrála firma HZ group. Tím se podle obžaloby dopustila porušování povinnosti při správě cizího majetku a porušování závazných pravidel hospodářského styku, protože zamezila případným dalším uchazečům, aby se soutěže zúčastnili, a úmyslně zvýhodnila jiné firmy. Alexe za to hrozí až osm let vězení. 
   
"Zakázky procházely několikastupňovou kontrolou, takže jeden člověk to nemohl ani napsat, ani zrealizovat. Zakázky psali právníci a odborníci na přímo na kraji, kteří s dotyčnou organizací (STIS) neměli vůbec nic společného," řekl Rath, když opouštěl soudní síň. Před trestním senátem také bývalý hejtman řekl, že měl informace o rozdělení zakázky od členů představenstva, kteří byli nadřízenými Alexy. 
    
Alexa podle Ratha v té době ani nebyla odbornicí na veřejné zakázky a jejím úkolem bylo utlumit činnost STIS, která se po přesídlení z Říčan do centra Prahy měla starat pouze o funkčnost informačního centra. STIS je nyní v likvidaci. Její hospodaření prověřuje policie, protože tam údajně směřovaly peníze i poté, co se rozhodlo o zrušení organizace. Sám Rath je s dalšími 11 lidmi souzen kvůli údajné manipulaci s krajskými zakázkami. Hrozí mu až 12 let vězení. 

K okolnostem výběrového řízení dnes vypovídali také další zaměstnanci krajského úřadu nebo političtí představitelé, mezi které patřil třeba současný hejtmanův náměstek pro finance Jiří Peřina. Soud bude pokračovat v dalších termínech. Mezi svědky by měl vystoupit například Václav Budínský, který je manželem ministryně spravedlnosti Heleny Válkové. Jeho jméno u soudu několikrát padlo v souvislosti s rozdělením tendru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…