Exministr Bašta: Bartuška slovy o upalování rebelů jen držel linii Zaorálka

30.04.2015 20:12

Někdejší velvyslanec v Rusku Jaroslav Bašta v komentáři pro První zprávy konstatuje, že vládní zmocněnec pro energetickou bezpečnost v podstatě jen držel politickou linii ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD), když hovořil o upalování lidí na Ukrajině. Za příznačné považuje Bašta i to, že Bartuškova slova přinesl server, který sepisuje seznamy „nežádoucích osob“, Neovlivní.cz.

Exministr Bašta: Bartuška slovy o upalování rebelů jen držel linii Zaorálka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

Václav Bartuška pro server Neovlivní.cz prohlásil, že je třeba dát si pozor na šíření hybridní války, k níž přikročila Ruská federace. Využívá přitom síly separatistů, kteří obsazují klíčové budovy a v ulicích chodí ozbrojení. Existují ale i místa, kde se to nezdařilo – např. v Oděse, kde došlo k upalování separatistů.

Bašta podotýká, že ho Bartuškova slova nepřekvapují. Stačí se podívat na projevy ukrajinského premiéra Arsenije Jaceňuka, který v rozhovoru pro německou televizi konstatoval, že se nacistické Německo v zásadě jen bránilo útoku Sovětů. Pakliže Bartuška tvrdí, že lze ruským útokům bránit i tím, že budou separatisté předem upalováni, pak ho lze podle Bašty přirovnat např. k někdejšímu nacistickému protektorovi v Čechách a na Moravě Reinhardu Heydrichovi. I v dobách nacistické okupace někteří čeští novináři volali po nastolení vlády tvrdé ruky. A právě Heydrich a jeho pohrobci Čechům ukázali, co to může znamenat.

Celý text ZDE

„Na aféře s výroky pana velvyslance Bartušky mě zarazily dvě věci. První je mlčení mediálního mainstreamu a tou druhou skutečnost, že pan ministr Zaorálek svému podřízenému jeho vyjádření vytkl. Nechápu proč, když se neozval proti skandálním výrokům premiéra Jaceňuka a mlčením přešel vlnu vražd ukrajinských opozičních politiků a novinářů. A on sám se nechal letos při výročí převratu vyfotit v Kyjevě na Majdanu s vlajkami Ukrajinské povstalecké armády v pozadí. Pod tímto znamením se střílelo, upalovalo a zahrabávalo nejen v Dněpropetrovsku a Oděse, ale také před více než sedmdesáti lety na Volyni. Z tohoto pohledu je možné konstatovat, že pan velvyslanec Bartuška jen důsledně prezentuje politiku svého vlastního ministerstva,“ uzavírá Bašta.

Sluší se dodat, že Bartuška se brání a prohlašuje, že upalování lidí nikde na světě neschvaluje. Na obou stranách rusko-ukrajinské krize prý vidíme činy, které lze označit za děsivé, a je třeba je odsoudit. Upalování lidí v Oděse je jedním z nich.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…