Exministr Řebíček údajně uplácel za mlčení

06.05.2010 9:24

V úplatkářské kauze Adama Řebíčka, což je bratr exministra dopravy Aleše Řebíčka, se údajně objevují úplatky. Exministr dopravy měl totiž kvůli bratrovi umlčet hlavního svědka v případu

Exministr Řebíček údajně uplácel za mlčení

Aleš Řebíček údajně nabízel sedmimilionový úplatek Michaelu Bartesovi, který byl kdysi obviněn z nezákonného obchodu s auty a nyní v jiném případu - ten se týká úplatkářství -figuruje jako korunní svědek.  

Peníze měly Bartese přimět k tomu, aby v případu mlčel a nevypovídal před soudem. Uvedly to Lidové noviny.

V celém případu už bylo zahájeno trestní řízení. To, že na Bartese byl činěn nátlak, aby nevypovídal proti obžalovanému Adamu Řebíčkovi, Lidovým novinám potvrdil soudce Milan Ferenc. Ten také zmínil, že kvůli možnému ovlivňování svědka  málem bratr exministra skončil ve vazbě.

Úplatek měl zprostředkovat Miroslav Tvrdý, společný známý Bartese a Řebíčkových. Podle Bartese slouží ale Tvrdý pouze jako prostředník.

„Je v tom nevinně, on sám mě neuplácel. Jen mi přátelský vyřídil vzkaz od Aleše Řebíčka. Ten zněl: Sedm milionů za mlčenlivost proti jeho bratrovi Adamovi," řekl Bartes.

Já nic já muzikant, říká exministr

Exministr Řebíček svou vinu popírá.  Žádný úplatek nedal, a nechce s případem mít cokoliv společného. „Odmítám, že bych měl s údajnou nabídkou něco společného," řekl. Tvrdý se odmítl vyjádřit.

Adam Řebíček a jeho bývalí spolupracovníci jsou obžalováni z přijímání úplatku a zneužívání pravomoci veřejného činitele. Hrozí jim až osm let vězení.

O co ale v případu šlo? Bartes byl trestně stíhán za to, že nezákonně obchodoval s auty. Jenže exministrův brat Adam Řebíček spolu s kolegy z hospodářské kriminálky v Teplicích Radkem Turčínem a Romanem Majerníkem údajně Bartesovi slíbili přimhouření očí v jeho případu. Za to ale požadovali několik set tisíc korun.

Postupně z něj vymámili až několik miliónů. Že všechno prasklo, za to může Bartes, neboť si veškeré schůzky s policisty nahrával. Nahrávky teť slouží před soudem jako důkaz.  

Čtěte také:
Policie šetří prodej akcií Řebíčkovy firmy Viamont

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…