Exministr a diplomat Jaroslav Bašta k sankcím proti Rusku: Blbost. A Češi si neuvědomují, že jim to ublíží

11.08.2014 10:48

Politik a diplomat Jaroslav Bašta se na serveru Prvnízprávy.cz zamýšlí nad sankcemi, které chce Ukrajina přijmout proti Rusku. V této souvislosti zmiňuje třetí základní zákon lidské blbosti, který před více než čtvrtstoletím naformuloval ve svém známém eseji italský historik Carlo Maria Cipolla: „Hloupý člověk je ten, který způsobí škodu jinému člověku nebo skupině lidí, aniž zároveň dosáhne jakéhokoliv zisku pro sebe, nebo dokonce utrpí ztrátu.“

Exministr a diplomat Jaroslav Bašta k sankcím proti Rusku: Blbost. A Češi si neuvědomují, že jim to ublíží
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

Bašta si na zmíněný citát vzpomněl, když pročítal návrh 26 opatření, kterými hodlá ukrajinská vláda reagovat na ruské sankce. „Budoucí škodu, kterou tím způsobí své zemi, vyčíslil ukrajinský premiér Jaceňuk na 7 miliard dolarů,“ upozorňuje Bašta.

Celý sloupek Jaroslava Bašty ZDE

Ukrajinské sankce prý Rusko nepoškodí

Věnuje se jedné z Ukrajinou navrhovaných restrikcí, totiž zákazu přepravy ruských surovin přes ukrajinské území. Tuto hrozbu analyzovali ruští ekonomové a podle Bašty došli k závěru, že Ruskou federaci by to nijak nepoškodilo, protože má k dispozici dostatek potrubí, které může využít k tomu, aby splnila své obchodní závazky k téměř všem svým partnerům.

„S výjimkou třech států – Slovenska, Maďarska a České republiky, protože ruská ropa se do těchto zemí může dostat jenom větví ropovodu Družba, která prochází přes ukrajinské území, takže tyto tři země budou od jejích dodávek odříznuty,“ konstatoval Bašta.

Čeští občané eskalaci konfliktu zaplatí. Snížením životní úrovně, možná i svými životy

K tomu podotkl, že válka (byť zatím jenom obchodní) prostě něco stojí. „A českým občanům příliš nedochází, že oni budou těmi, kdo nesmyslnou eskalaci konfliktu s Ruskem nakonec zaplatí,“ uvedl s tím, že momentálně se rozhoduje o tom, zda pouze snížením své životní úrovně kvůli ekonomické krizi, kterou nepříznivá mezinárodní situace znovu přivolala, nebo svým zdravím a životy jako jejich předkové před rovnými sto lety.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…