Exministr tvrdě na úřad knížete: Poškozujete Česko. Nemá to obdoby

03.06.2013 9:05

Podle bývalého ministra Jaroslava Bašty je dost možné, že ze sporu kolem velvyslanců se může stát závažná skvrna na pověsti České republiky. Spor prý nabral nečekaný rozměr po nedělním rozhodnutí ministra zahraničí Karla Schwarzenberga.

Exministr tvrdě na úřad knížete: Poškozujete Česko. Nemá to obdoby
Foto: hns
Popisek: Karel Schwarzenberg a Miloš Zeman, ilustrační koláž

Jaroslav Bašta tak na Britských listech vysvětluje základní principy diplomatických vztahů. Prvním je reciprocita – pokud má Česká republika v Bernu velvyslanectví, pak i Švýcarsko má stejný úřad v Praze.

„Pro pořádek je třeba dodat, že jmenování velvyslance musí předcházet jeho akceptace ze strany hostitelské země. Dokud ta nepřijde ve formě akreditace, nesmí se jméno případného kandidáta zmiňovat veřejně,“ upozorňuje bývalý ministr. „Obvyklou (přísně dodržovanou) diplomatickou zvyklostí pak bývá, že ambassador budoucí hostitelskou zemi před předáním svých pověřovacích listin oficiálně nenavštíví,“ dodává.

Ze zmíněného principu reciprocity vyplývá, že diplomaté z takových dvou zemí mají stejnou hodnost. „Jednostranné ponížení úrovně vztahů pak může být chápáno jako kritika druhé země nebo projev podřízenosti. Když to vztáhnu k již zmíněnému Švýcarsku, v Bernu si budou moci vybrat, zda je to naše kritická reakce na proces proti manažerům MUS nebo naopak naše sebekritika za přístup českého státu, který se choval a chová v této kauze nesvéprávně,“ poukazuje Bašta.

„V dějinách evropské diplomacie se ještě nestalo, aby na pozici CDA přijel diplomat, který již obdržel souhlas hostitelské země jako velvyslanec, ale z vnitropolitických důvodů se o několik týdnů zdržel jeho odjezd,“ vzpomíná exministr.

„To, že hlava českého státu v minulosti blokovala vyslání určitých nominovaných velvyslanců dlouhé měsíce, je známo. Některé rovnou odmítla jmenovat. Ti se pak bez souhlasu mohli stát 'jen' generálními konzuly nebo nastoupit na úřady, kde máme zastoupení na úrovni CDA. Jenže těch je holt málo. Tak někdo z vedení MZV dostal geniální nápad, jak obejít zatvrzelého prezidenta a zajistit svým kolegům kýžený post v zahraničí,“ uzavírá.

Podobný přístup k české diplomacii by měl být podle něj opodstatněn jen v případě „zprivatizování Ministerstva zahraničních věcí jeho vedením“. Pouze tehdy by se vycestování diplomatů, které je dočasně blokované prezidentem, mohlo považovat za prioritu české zahraniční politiky. „Jinak soudím, existoval-li by ekvivalent Darwinovy ceny za sebevražedné chování v politice, současné vedení MZV by mělo velkou šanci získat jedno z předních míst,“ dodává Bašta.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: pan

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…