Exministryně Kovářová: Černochům ani nikomu jinému není třeba se omlouvat. Otroctví? Já to nezpůsobila. Nebudu poklekat, protože to dělají v USA

19.07.2020 17:35

Bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová se ve svém komentáři pro Lidové noviny vyjádřila k současným častým omluvám za historii. Podle jejích slov jsme ji však nezavinili. Komentář přetiskl server NeviditelnýPes.cz.

Exministryně Kovářová: Černochům ani nikomu jinému není třeba se omlouvat. Otroctví? Já to nezpůsobila. Nebudu poklekat, protože to dělají v USA
Foto: Archiv VR
Popisek: JUDr. Daniela Kovářová

Kovářová si všimla mimo jiné omluvy automobilky Volkswagen za bílou ruku použitou do reklamy, či omluvy módního domu Gucci za svetr s červenými rty. Vnímá i omluvu Prady za opičku na visačce či omluvu americké Sněmovny reprezentantů černochům za otroctví.

„Co se to děje za našimi hranicemi? Už zase jsme vzkřísili sebekritiku a kolektivní vinu,“ poznamenala Kovářová s tím, že jako holka se v dějepise učila o hrůzách minulosti, kdy děti pykaly za činy rodičů, kvůli nimž se nedostaly na vysokou školu.

„Tisíce jiných tlak okolí nutil k pokrytectví. Už zase se podepisují rezoluce podporující kriminální činy. Paradoxně to tehdy ani dnes nebyl tlak zákona nebo státu, ale společenský tlak menšiny poblouzněných, jimž většina v údivu paralyzovaná nedokázala říct hlasité ‚ne‘. Říkala jsem si, že některé hrůzy se už nikdy v budoucnu nebudou opakovat. A dnes je vidím na obrazovce a vyskakují na mě ze zpráv,“ zmínila mimo jiné také prezidentka Unie rodinných advokátů.

Následně hovoří také o bourání soch za našimi hranicemi, které podle ní bourají davy fanatiků. A dodává, že ty sochy jsou součástí jejich minulosti.

Anketa

Zaslouží si zesnulý Miloš Jakeš úctu?

82%
18%
hlasovalo: 12726 lidí
„Wales provede sebekritický audit soch a ty, co jím neprojdou, budou popraveny a objeví se na seznamu těch, jejichž jména se nesmějí vyslovit. Odmyslím-li si protiprávnost takového činu, poškozujícího cizí majetek, a sochařova práva, je efekt stejně nicotný jako vyjmout fotku příbuzného z rodinného alba. Příbuzným zůstane stejně, a mazání historie je možná efektní, ale málokdy efektivní. Dříve či později se stejně kolo dějin otočí na opačnou stranu, a každá revoluce krutě dopadne na své děti,“ dodala.

Závěrem zmínila každodenní život, kdy omluva je mnohdy nezbytná, prostě pro udržení dobrých mezilidských vztahů.

„Proč ale se omlouvat za historii? Cožpak jsme ji my současníci zavinili? Budeme chtít omluvu po Rakušanech za Františka Josefa a po Němcích za světové války? Pak brzy zjistíme, že naši předkové kašlali na lidská práva a poddanství zrušili příliš pozdě, neb podle současného práva nemělo být vůbec zavedeno. Proč najednou mlčí obvyklí obhájci všech možných a nemožných lidských práv? Proč nepodpoří současníky, jež podle práva není za co trestat? My živí jsme přece s otroky neobchodovali. Vy ani já jsme odnikud původní obyvatele nevyháněli," míní Kovářová. A dodává, že černochům ani nikomu jinému se netřeba omlouvat, tím spíš ne za krutosti dávné minulosti. 

„Nebudu poklekat jenom proto, že to dělají v Americe. Neomluvím se za něco, co jsem sama nezpůsobila. Ani vy, občané, čtenáři, přátelé, Češi, se kát za otroctví nemusíte,“ uzavřela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…