Expert: Češi, jste Švejkové, nenosíte roušky. Ale covid? Nechápu, co se kolem toho dělá

05.10.2020 10:04

Vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu Jan Kynčl Čechy, Moravany a Slezany nešetřil. Vyčinil jim za to, že se i v časech koronavirové epidemie chovají jako Švejci.

Expert: Češi, jste Švejkové, nenosíte roušky. Ale covid? Nechápu, co se kolem toho dělá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Letné bylo zřízeno volební místo pro občany s pozitivními testy na Covid 19

Jan Kynčl se zlobí na své kolegy lékaře, kteří, ač nejsou epidemiologové, se vyjadřují ke koronavirové pandemii a zlehčují ji. Od ortopedů by očekával, že se budou vyjadřovat k bolavé kyčli, zubaři k bolesti zubů a tak podobně.

Anketa

Podporujete opatření proti covidu-19 činěná Romanem Prymulou?

55%
38%
hlasovalo: 24303 lidí

Skutečností podle něj je, že se musela přijmout přísnější opatření, protože kdyby přijata nebyla, mohla by se rychle zaplnit volná nemocniční lůžka.

Problémem české společnosti je to, že jsme Švejkové. Když totiž nechceme nosit roušky, tak bychom měli dodržovat rozestupy a podobně. Pokud ani toto nefunguje, tak musely přijít tvrdší represe. Poslední možností, kterou bych velice nerad zažil, je pak italský scénář, kdy se nám tu budou kupit rakve se zemřelými,“ varoval epidemiolog.

Doplnil, že opatření mají platit jen po nezbytně dlouhou dobu, aby ekonomika nevykrvácela, jenže ve stávající epidemiologické situaci si prý nedovolí odhadnout, jak dlouho budou trvat. Mladí lidé totiž mohou nemoc covid-19 přestát bez problémů, jenže ji mohou předat i svým rodičům a prarodičům. Proto byly na většině míst Česka uzavřeny střední školy.

Jedna věc mu ovšem přijde šílená.

„Jako šílenství mi nyní přijde to, že se každý, kdo začne mít nějaké potíže nebo je ani nemá, okamžitě nechá otestovat. V samoobsluze někdo zakašle a ostatní, kteří byli blízko, hned mají obavy a chtěli by se nechat otestovat. Je to nesmysl a je to zbytečné. Testování má význam v případě, že přinese nějaký efekt, tedy přispěje k volbě léčby nebo má význam pro diferenciální diagnostiku. U chřipky také nevyšetřujeme úplně každého. Lidé, kteří mají běžný průběh, jsou doma a vyšetřují se jen těžké případy. Takže nyní jde o to, aby opatření vedla k tomu, aby zdravotní systém zvládl péči o těžce nemocné pacienty,“ upozornil epidemiolog.

Koronavirus považuje do jisté míry i za módní záležitost, které média věnují velkou pozornost a veřejný prostor je tak zaplaven obrovským množstvím informací, v nichž se řada lidí jen těžko orientuje.

Věří také, že lidé, kteří už jednou nemoc prodělali, budou mít podruhé průběh mírnější. A až bude existovat bezpečná vakcína, bude situace ještě klidnější.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…