Expert o zástupcích Islámského státu: Oni jsou radikální i mezi radikály, ruce pryč od nich dala i Al-Kájda

10.09.2014 22:10

Do křesla pro hosta pořadu Interview ČT24 usedl ve středu islamolog z Orientálního ústavu Akademie věd Bronislav Ostřanský. Pohovořil na téma Islámského státu v Iráku a Levantě, který se netají aspiracemi rozšířit svojí moc i do Evropy, Afriky či Asie. Házet muslimy do jednoho pytle bychom ale prý v tomto případě neměli. Drtivá většina muslimů totiž počínání islamistické teroristické organizace, která je radikální i mezi radikály, odsuzuje.

Expert o zástupcích Islámského státu: Oni jsou radikální i mezi radikály, ruce pryč od nich dala i Al-Kájda
Foto: Archiv
Popisek: Modlící se muslimové v mešitě

Zkraje pořadu se Ostřanský pustil do objasňování podstaty Islámského státu v Iráku a Levantě. Diváci se tak mohli dozvědět, že se jedná o stát, kde je aplikováno islámské právo šaría a jehož centrum se nachází v okolí města Raka v Sýrii. Hranice má nicméně velmi nestabilní a neustále se proměňující.

Stát rozkládající se na pomezí Iráku a Sýrie prý založila irácká větev teroristické organizace Al-Kájda, jejímž hlavním cílem je obnovení chalífátu, tedy jakési obce sdružující všechny muslimy. „Chtějí posunout hodiny o několik století zpět, do zlatého věku muslimů,“ míní islamolog.

Ostřanský v této souvislosti připomněl, že po internetu kolovala mapka, kde byly představy Islámského státu názorně vybarveny – mimo jiné sahají mocenské ambice islamistů i do Evropy, Afriky či Asie.

Pro drtivou většinu muslimů jsou ale údajně nepřijatelní. Ruce pryč od nich dokonce dala i mateřská Al-Kájda. Ostřanský míní, že za to může přílišná krutost představitelů Islámského státu. „Oni jsou radikální i mezi radikály,“ vysvětloval islamolog.

Nechuť většiny muslimů přiklonit se na stranu Islámského státu následně údajně vede jeho představitele údajně k cílení na evropské džihádisty, kteří podle Ostřanského mnohdy nevyslyší jejich slova proto, že by chtěli bojovat za výklad islámu, ale údajně si odcházejí na Blízký východ léčit své frustrace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…