Expert z ODS varoval před plány ČSSD na desetiprocentní narůst platů. Takto to prý může dopadnout

10.08.2018 22:37

Ekonomický expert ODS Jan Skopeček hovořil v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu Českého rozhlasu mimo jiné o tom, jak ODS chce zrušit superhrubou mzdu, kterou před deseti lety zavedla. Také hovořil o zrušení solidární daně.

Expert z ODS varoval před plány ČSSD na desetiprocentní narůst platů. Takto to prý může dopadnout
Foto: Archiv JS
Popisek: Jan Skopeček

„Daňové změny se mají dít po balíčkách. Nemá to být deset věcí. Velmi jsem říkal nahlas, aby se stát zavázal, že jakékoliv daňové změny musí být prováděny tak, aby se na ně mohli například řádně připravit,“ podotkl Skopeček. „Koncept tradiční hrubé mzdy je jednodušší, jde o zjednodušení a zpřehlednění daňového systému,“ zmínil také Skopeček.

Domnívá se, že tím, že bude zavedena patnáctiprocentní daň z hrubého platu, budou mít lidé daleko více peněz v peněženkách. A řeč byla také o státním rozpočtu. „Současná vláda neumí naplánovat ani rozpočet,“ kritizoval pak Skopeček. 

Co se týče zrušení superhrubé mzdy, nevěří v tomto příliš ani premiérovi Andreji Babišovi a ministryni Aleně Schillerové (ANO) a jejich návrhu, Skopečkovi se příliš nelíbí. „Návrh hnutí ANO je jen pouze v daňové terminologii, ale daňové zatížení zůstane stejné,“ míní Skopeček.

„Fandím, aby se lidem zvyšovaly platy a mzdy, což se opravdu kvůli napjaté situaci na trhu práce děje, ale musí to být v nějaké rozumné míře,“ podotkl pak také k případnému navyšování platů Skopeček. „Když se podíváme na růst české ekonomiky a české produktivity, tak desetiprocentní nárůst platů je úplně mimo a mohl by ohrozit konkurenceschopnost české ekonomiky,“ řekl Skopeček k návrhům, prosakujícím na veřejnost ze strany ČSSD. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…