Exposlanec Lukša: Obávám se, že sjednotitelem bude zase až náš další prezident

22.12.2015 11:52

Chování NWR je nehorázné již delší dobu. Ale musíme si uvědomit, že Bakala už z NWR chytře vycouval. Zdá se mi, že vláda tomu problému nerozumí. Tak komentuje situaci v OKD Pavol Lukša (TOP 09). Kriticky se ale vyjádřil i na adresu EU a zejména k prezidentovi. V bilančním rozhovoru jsme se ohlédli nejen za uplynulým rokem, ale prozradil nám i svou prognózu budoucího vývoje. Vyjádřil se také k odchodu Karla Schwarzenberga z čela strany a zhodnotil vnitrostranickou situaci. Řeč přišla rovněž na výzvy, s nimiž se bude muset vypořádat jako starosta.

Exposlanec Lukša: Obávám se, že sjednotitelem bude zase až náš další prezident
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavol Lukša

Blíží se konec roku. Někteří označují rok 2015, který je téměř za námi, dokonce za nejsložitější období od sametové revoluce. Masová nelegální migrace, občanská válka na Ukrajině, Sýrie, Turecko a ISIL, řecká krize, teroristické útoky a hrozba jejich pokračování… Byl podle vás rok 2015 něčím přelomový?

Přelomový? No jak se to vezme. Řeckou krizi spustily účetní podvody jejich vlády už před několika lety, migrační vlny se opakují v pravidelných cyklech, jen jejich směr je vždy jiný, problém s Ukrajinou taky není objevem letošního roku a koneckonců ani teroristické útoky nejsou něco, co bychom dříve neznali. Ale svět se zrychluje, a díky médiím zmenšuje. Prostřednictvím on-line médií dnes máme rychlejší informace o událostech na druhé straně zeměkoule než o tom, co se děje u souseda.

Tématem číslo jedna se stala migrační krize. Do Evropy se dostávají stovky tisíc lidí, o kterých údajně nic nevíme. Když se s odstupem podíváme na průběh krize v roce 2015, co lze považovat za úspěch v jednání Evropské unie v tomto kontextu a v čem naopak evropské elity selhaly?

Evropská unie při řešení této problematiky selhala na celé čáře. Možná má postup Německa – nebo Maďarska, pokud to chceme brát z druhého extrému – nějaký racionální základ, možná má někdo v EU nějakou vizi, ale je jisté, že ji nedokázal jasně vysvětlit ani dalším členským státům Unie. Natož pak občanům, kterým – když nemají jasná fakta a vize – nezbývá, než věřit informacím z veřejných zdrojů.

V souvislosti s migrační krizí se i česká politická scéna začala polarizovat. Atmosféra posledních dní alespoň z hlediska médií působí tak, že každý v této zemi nenávidí Zemana, a to včetně premiéra republiky, který ho obvinil ze šíření nenávisti. Zeman prý rozděluje národ, spolčuje se s extremisty. Je tomu opravdu tak? A bude takové názorové rozdělení ve společnosti gradovat?

Je to pochopitelné: máme tady silnou tradici prezidentů, kteří zemi sjednocovali. Miloš Zeman dnes každým svým výrokem lidi rozděluje a na pravou míru pak vše uvádí až pod tlakem veřejnosti. Chtěl bych říct, že si snad uvědomí vážnost situace a možné důsledky svého chování, ale obávám se, že sjednotitelem bude zase až náš další prezident. Alespoň doufám.

 

Jaká je vaše prognóza budoucího vývoje Evropy v roce 2016? Poradíme si s migrační krizí, nebo se nakonec staneme obětí džihádu a evropská civilizace nastoupí cestu k postupnému zániku a spácháme sebevraždu, jak varují někteří analytici?

Já pořád věřím v rozumnou většinu, tedy že se v Evropě najde dost rozumných lidí, kteří dokážou rozlišit potřebu humanitární pomoci od ekonomických zájmů velké části migrantů. A která zároveň nedovolí jednoduchá populistická řešení. Myslím, že ta většina, která prosadí rozumná pravidla, tady je pořád, i když se jí nedostává pozornosti médií. Ostatně i v Německu – čteme-li noviny pozorně, tedy nejen titulky – už tito lidé získávají půdu pod nohama a brzy začnou ovlivňovat také politiku celé Evropské unie.

V souvislosti se zajištěním bezpečnosti se také hodně hovoří o omezování osobní svobody. Jaký lze podle vás v tomto směru očekávat vývoj? Skutečně budeme nuceni vyměnit svobodu za větší bezpečnost?

Myslím, že jde o zjednodušující zkratku. Pokud nás čas od času zastaví na hranicích, když si to bude situace vyžadovat, nebo když se zpřísní kontroly na letištích, pak přece nemůžeme mluvit o omezení osobní svobody. Ta přece spočívá v něčem zcela jiném.

Na konci listopadu si TOP 09 zvolila nové vedení. Jak se díváte na to, kam strana směřuje? Vidíte tam nějakou pozitivní změnu?

Po odchodu Karla Schwarzenberga čeká TOP 09 nelehké období, to si všichni musejí uvědomit. Myslím, že by TOP 09 neměla usilovat o změnu, ale naopak o kontinuitu svých kroků, protože jen tak zajistí důvěryhodnost v očích voličů. A těch měla TOP 09 svého času dost…

Ačkoliv totiž Miroslav Kalousek s Karlem Schwarzenbergem stranu v roce 2006 spoluzakládal, a byl tak přirozeným favoritem na předsedu, veřejností je vnímán jako kontroverzní politik. Domníváte se tedy, že to byla správná volba? Neobáváte se úbytku voličů?

Karel byl jen jeden, stejně jako Václav Havel. Ale rád se opravím: Karel JE jen jeden, protože stále zůstává, a věřím, že nejen jako čestný předseda, který přijede jednou za dva roky na sněm, ale jako jeden z představitelů TOP 09. Je třeba se od něj hodně učit. Pokud to TOP 09 dokáže, bude mít na politické mapě České republiky své místo.

Sociální demokracie odmítá finanční pomoc těžební společnosti OKD, která prý selhala při své manažerské činnosti. Vláda tak bude hledat způsoby pomoci horníkům, pokud budou propuštěni. Co musí podle vás nyní pro řešení situace prioritně udělat?  A jak hodnotíte návrh, jenž státu předložila společnost NWR a který už dříve označil ministr průmyslu Mládek za nehorázný?

Nejde jen o ten poslední návrh, chování NWR je nehorázné již delší dobu. Ale musíme si uvědomit, že Bakala už z NWR chytře vycouval. Vlastnickou strukturu nyní tvoří různé mezinárodní fondy a bankovní skupiny, které logicky chtějí minimalizovat své ztráty a povětšinou vůbec netuší, kde by na mapě hledaly město Karviná, jež by se podle těch nejhorších scénářů mohlo proměnit v město duchů jako americký Detroit po krizi automobilového průmyslu. Zdá se mi, že vláda tomu problému nerozumí. Jednat začne vždy ve chvíli, kdy NWR vydá nějaké prohlášení, i když je už dlouho zřejmé, že situace je opravdu kritická. Je přece jasné, že tisíce horníků nezachrání pár stovek míst v nových zónách, které se připravují, navíc havíře s třicetitisícovým platem a třicetiletou praxí v rubání těžko zaměstnáte někde u pásu. Je třeba přimět NWR k vyhlášení bankrotu a ve spolupráci s insolvenčním správcem a případnými investory zajistit řízený útlum šachet a nabídnout kvalitní sociální program, který ale bude zcela odlišný od toho, jenž teď opatrně vláda přestavuje.

Již více než 20 let jste také starostou Čeladné. Počet občanů města se v posledních letech zvýšil zhruba o pětinu. Jak se tomu snažíte přizpůsobit dostupnost základních služeb a občanskou vybavenost?

Nerad vás opravuji, ale Čeladná je stále obec, a pokud budu starostou, tak to tak zůstane.  Kdo Čeladnou zná, dobře ví, že se za poslední roky změnila k nepoznání. A vůbec nejde o golfové hřiště nebo počet hotelů, ale především o služby pro místní obyvatele od kvalitního školství přes dostupnou zdravotní péči až třeba po Čeladenský dostavník, což je obecní automobil, který za symbolický poplatek vozí seniory na úřady, k lékaři nebo na nákupy. Myslím, že občané jsou spokojeni, což ostatně dali najevo v komunálních volbách, v nichž dostaly důvěru strany, které přeměnu Čeladné nastartovaly a uskutečnily.

Není to tak dlouho, co byla v médiích probírána kauza bytů v Čeladné, které byly vystavěny za účelem rozšíření obce. Jejich prodejní cena je ale vysoká. Proč? A kolik se již prodalo bytů?

To je spíše otázka na investora či majitele bytů. Ale co se týče nově vybudovaných obecních bytů na náměstí, všechny jsou obsazené včetně bytů v domě s pečovatelskou službou, jehož vybudování bylo součástí modernizace centra obce. Pokud mohu soudit jako nezávislý pozorovatel, o byty je zájem, o čemž svědčí další aktivity soukromých investorů, kteří v proluce nedaleko centra obce dostavují bytový dům, a další se začne dostavovat v polovině příštího roku.

Na co nového se mohou těšit občané v příštím roce?

Pracujeme teď každý rok na infrastruktuře obce a zlepšování služeb, aby se lidem v obci žilo co nejlépe. Každoročně investujeme miliony do dlouhodobě zanedbaných místních komunikací. Zahájili jsme výstavbu dlouho očekávaného chodníku podél hlavní silnice z centra obce k Beskydskému rehabilitačnímu centru. Těch všedních a ne tolik viditelných úkolů je před námi opravdu hodně. Já osobně – a věřím, že i občané – se těším na druhý ročník festivalu Ladná Čeladná v červenci 2016, na který bych rád pozval i všechny čtenáře. Také bych rád všem popřál krásné Vánoce a šťastný start do roku 2016. 

reklama

autor: Kateřina Synková

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …