Expremiér se neudržel: Ti dnešní mladí historici, co napadají Rusko...

09.05.2020 18:40

Expremiér Jiří Paroubek se zhurta pustil do představitelů české pravice i do Pirátů. Útočí prý na Rusko. A proč to dělají? Protože nemají nic lepšího, co by nabídli voličům. Přitom Sovětský svaz byl, podle expremiéra, hlavním vítězem války a Ruská federace je dnes právem hrdá na činy svých otců, dědů a pradědů. Paroubek v této souvislosti připomněl, že kdyby Sověti tehdy nevyhráli, s Čechy by to dopadlo zle.

Expremiér se neudržel: Ti dnešní mladí historici, co napadají Rusko...
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Jiří Paroubek v Brně promluvil ke studentům a hostům vysoké školy BIBs

Určitá část tzv. českých politických elit, myslím tím tradiční českou pravici i Piráty, zakrývá zpozdilým antikomunismem a protiruským postojem svou naprostou programovou vyprahlost. Prostě nemají co jiného nabídnout. Proto hledají vnější nepřátele, říše zla apod. a přenášejí dějinné události do dnešních podmínek. Svět se ale změnil,“ napsal Paroubek v komentáři na webu VašeVěc.cz.

Vedle toho jsou tu prý mladí historici, kteří události druhé světové války interpretují ze svého ideologicky podbarveného úhlu pohledu. Podle Paroubka je problém, že jiní historici se dnes do médií dostanou jen obtížně.

„Za další, objevila se zde mladá generace historiků, která promítá do analýzy dějinných událostí své ideologické představy a předpojatost. Za třetí, prakticky neexistuje u nás vlivné médium, které by dávalo prostor a příležitost historikům i politologům s jinými představami a výsledky vědeckých analýz,“ uvedl Paroubek.

Rozhodl se proto vyložit svůj vlastní pohled na druhou světovou válku.

Poukázal na to, že v bojích s nacistickým Německem padlo víc než 20 milionů Sovětů. V bojích s Japonskem padlo také na 20 milionů Číňanů. Tyto oběti napomohly tomu, že si Japonci netroufli z východu napadnout Sovětský svaz, což bylo pro další vývoj války důležité. I díky tomu mohli Sověti všechny své síly napnout v boji proti nacistům.

„(Sovětský svaz) Byl také jejím hlavním vítězem. Už také proto, že boje na východní frontě překonaly svou brutalitou, nesmlouvavostí a nesmiřitelností cokoliv, co bylo zaznamenáno v průběhu války jinde. Zejména vezmeme-li v úvahu to, že Sovětský svaz v důsledku nacisty uplatňované politiky spálené země, měl vlastně zdevastována všechna významná předválečná průmyslová centra v oblastech, které byly zasaženy válkou. Také brutalita německé armády, zejména pak vojáků zbraní SS, ale třeba také banderovců, vůči civilnímu obyvatelstvu, byla v evropských podmínkách nikde jinde nepoznaná,“ napsal Paroubek.

„Dnešní Rusko je pochopitelně hrdé na své úspěchy ve II. světové válce, neboť se oprávněně považuje za hlavního vítěze této války. Proto Rusové velmi citlivě vnímají, pokud dochází v některých zemích ke zpochybňování jejich podílu na vítězství nad zločinným nacistickým režimem ve II. světové válce. Srovnávat Stalinův režim a nacistický režim, jak se o to pokoušejí dnes někteří politici a zideologizovaní historici, je trapné. Stalin byl spojencem Západu. A pro naši zemi sice komunistický režim nepřinesl to, v co široké vrstvy českého a slovenského obyvatelstva po válce doufaly, ale neznamenal genocidu slovanského obyvatelstva,“ pokračoval Paroubek, s tím, že kdyby válku vyhrálo nacistické Německo, s Čechy, Moravany a Slezany by to dopadlo zle. Byli by buď poněmčeni, nebo odsouzeni k smrti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…