Expremiér v Hyde Parku: Kdybych tam byl já, Parkanová by letěla dávno

21.06.2012 21:12

Úspěchy v čele hlavního města byly veliké a žádné kauzy se neřešily, uvedl Jiří Paroubek ve čtvrtečním Hyde parku České televize. Rovněž zavzpomínal na své působení v čele ČSSD a vlády. Kdyby prý byl on premiérem, Vlasta Parkanová by již ve Strakově akademii neseděla.

Expremiér v Hyde Parku: Kdybych tam byl já, Parkanová by letěla dávno
Foto: tan
Popisek: Jiří Paroubek v Hyde parku

"Nemá smysl, abych vzpomínal, asi jsem řešil něco důležitého," odpověděl v úvodu diskusního pořadu Jiří Paroubek na dotaz, proč před více jak dvěma lety tvrdošíjně odmítal účast v Hyde parku. "Byl jste jediný," zdůraznil moderátor Takáč. "Neberte si to osobně," odvětil suše expremiér. K tématu se již nevracel a jal se vysvětlovat smysl své strany NS-LEV 21. "V čem se lišíme? Asi se tolik neliší, program ČSSD jsem psal já," uzemnil Paroubek pisatele.

První volající, jenž měl možnost hovořit ve studiu, rozebíral zejména politickou kulturu v Poslanecké sněmovně. Jak je to možné, že se občas ty věci dějí, ptal se. Podle Paroubka je důležité, aby do sněmovních lavic přicházeli noví lidé. "Tento Parlament není o tolik horší, než jsou ty v jiných zemích, například v Německu. Já bych nebyl tak krutý v tom posuzování, to určitě ne," doplnil Paroubek. Za nejvíce nekulturní posléze označil fakt, že mnoho poslanců neumí vystoupit a říci svůj názor.

Postoj Jiřího Paroubka, který zaujal k tématu vydaných poslanců, byl naopak poměrně jasný. Za nepochopitelné označil to, že byl policií žádán k vydání poslanec Věcí veřejných Otto Chaloupka, ač pro vydání i sám Paroubek hlasoval. A naopak je prý zvláštní, jak to odnesl Jaroslav Škárka ve vzájemném sporu s Vítem Bártou. "Kdybych byl premiér, svého ministra bych vydal," doplnil k aktuální kauze Vlasty Parkanové a letounů CASA. "Tady má policie možná nabito více," přidal navrch.

Sobotku jsem podědil...

Horkým tématem bylo rovněž vazební stíhání Davida Ratha. "O něj mně ani nešlo, mně jde spíše o princip, protože ten člověk je souzen a popraven dříve, než vůbec došlo k soudu," poznamenal. Dodejme, že David Rath byl zadržen před více jak měsícem, když v krabici od vína nesl sedm milionů korun v hotovosti. ČSSD se od jeho chování distancovala.

Hlubokým tématem debaty byla rovněž sestava aktuální sociální demokracie. "To není jako řídit firmu, já jsem Bohuslava Sobotku podědil," uvedl Jiří Paroubek. Jakékoli konfrontaci se však vyhnul. Další volající si nahlas oddechnul, že Jiří Paroubek už nestojí v čele vlády, jelikož by prý poškodil živnostníky.

Podle bývalého šéfa vládního kabinetu je složité uvést, jak se spravedlivě vypořádat s církvemi a taktéž jasně určit, jak by měla být postavena imunita.

Vyhýbal se střetu s ČSSD

"Co mě udivilo, to byla skutečnost, jak se Jiří Paroubek vyvaroval střetu s ČSSD. Nevím, proč tomu tak je, jelikož když vidím a čtu jeho texty, jsou zaměřeny jen a pouze proti sociální demokracii. V pořadu České televize však jakýkoli náznak konfliktu ihned utnul a pouze připomenul, že stál v čele ČSSD. Přijde mi to zvláštní a takticky tomu nerozumím. Pakliže nechce spolupracovat s pravicí, což také konstatoval a nedistancuje se jakkoli od nejsilnější levicové strany, velmi těžko bude nahánět nové voliče," řekl pro ParlamentníListy.cz analytik Břetislav Polách, který Hyde Park zpravodajské čtyřiadvacítky rovněž sledoval.

Jiří Paroubek nakonec oslovil 50 procent diváků kladně, stejnou část negativně.

K hostovi pořadu:

Po odstoupení Stanislava Grosse byl od 25. dubna 2005 do 16. srpna 2006 předsedou vlády České republiky. Od 13. května 2006 do června 2010 zastával post předsedy České strany sociálně demokratické, na který rezignoval po parlamentních volbách 2010. Jak uvádí internetová encyklopedie Wikipedia: "Přestože ČSSD vyhrála v roce 2010 parlamentní volby, nebyla schopna sestavit vládu. Paroubek se rozhodl odstoupit z funkce předsedy ČSSD a do čela strany se postavil místopředseda Bohuslav Sobotka." Paroubek následně založil NS-LEV 21, která však podle posledního měření agentury STEM nedosahuje potřebných pěti procent pro vstup do sněmovny.

Zajímavostí je, že se Jiří Paroubek může zejména na internetu pyšnit hned dvěma neblahými prvenstvími. Na sociální síti Facebook neexistuje politik, který by měl tolik negativních skupin a zároveň zřejmě nikde jinde neexistuje tolik internetových stránek, které by si jméno Jiřího Paroubka vzaly do svého názvu. Například: Paroubek.guide-to-prague.be, který čas od času zve uživatele na erotické radovánky v Praze.

Se jménem Jiřího Paroubka se na internetu nejvíce hledají jeho texty, knihy a syn.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…