Exprezident Ukrajiny překvapivě promluvil

08.07.2014 12:18

Komunistická strana Ukrajiny pomáhá separatistům, a dokonce snad je v kontaktu s ruskými orgány. To zakládá důvody, aby ukrajinská vláda tuto stranu jako bezpečnostní riziko zrušila. Podle bývalého ukrajinského prezidenta Leonida Kravčuka jsou k tomuto kroku všechny důvody.

Exprezident Ukrajiny překvapivě promluvil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace před Strakovou akademií na podporu Ukrajiny nazvaná Praha pro Ukrajinu - Za vaši i naši svobodu!

Bývalý ukrajinský prezident Leonid Kravčuk zastává názor, že by si nová ukrajinská vláda měla upevnit svou pozici mimo jiné i tím, že by zrušila komunistickou stranu. K tomu podle Kravčuka existují zcela legitimní důvody.

Komunistická strana totiž podle něj velmi intenzivně pomáhá povstalcům na východě země, kteří vypověděli vládě poslušnost. Podle Kravčuka existuje dostatek důkazů, že komunisté tyto separatisty z Donbasu a jižní Ukrajiny vehementně podporují, a proto představují významné bezpečnostní riziko pro zemi.

Sami zatčení „teroristé“, jak ukrajinská provládní média separatisty důsledně označují, podle Kravčuka říkají, že v Luhansku byli přímo verbováni místními komunisty. Existují prý také důkazy, že ukrajinští komunisté spolupracovali s ruskými tajnými službami. „Jejich záměrem je balkanizovat Ukrajinu,“ uvedl exprezident v rozhovoru pro Rádio Svobodná Evropa.

Leonid Kravčuk je sám bývalým komunistou, v časech Michaila Gorbačova byl dokonce prvním tajemníkem strany na Ukrajině. V roce 1991 však z KSSS vystoupil a následně byl zvolen prvním prezidentem samostatné Ukrajiny. V roce 1994 jej však v dalších volbách porazil Leonid Kučma. Poté Kravčuk z politiky odešel. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …