Exprezident Václav Klaus promlouvá o tragédii Evropy

18.08.2018 7:20

Exprezident Václav Klaus v sobotní MF Dnes promluvil k padesátému výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy v čele se Sovětským svazem do Československa. Invaze byla pro Čechy a Slováky tragickou událostí, ale podle Klause také událostí přínosnou. Na Západě také prožili svůj revoluční rok 1968, ale jiný než my. Tam ho nezarazily tanky, takže neblahé důsledky roku 1968 na Západě prožíváme podle Klause dodnes.

Exprezident Václav Klaus promlouvá o tragédii Evropy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Klaus má za to, že to, co se stalo před 50 lety nás ovlivňuje dodnes, ale  možná jinak, než by se mohlo zdát. V 60. letech minulého století podle Klause lidé věřili, že lze vybudovat socialismus s lidskou tváří. Invaze ale ukázala, že něco takového není možné. Komunismus je buď třeba přijmout se všemi jeho zrůdnostmi, nebo ho odvrhnout. Proto také v listopadu 1989 komunismus odvrhli. Už nestáli o další rok 1968. Komunistům už nevěřili. V tom podle Kaluse tkvěl přínos roku 1968 u nás.

Stinnou stránkou ovšem bylo, že nástupnický stát Sovětského svazu Ruská federace je řadou lidí dodnes démonizována, což Klaus považuje za problém. Tito lidé totiž přispívají ke zvyšování napětí mezi Ruskem a Západem.  

Jenže bouřlivá 60. léta prožíval i Západ, jen trochu jiná než my. Zatímco Čechoslováci chtěli víc svobody či více zboží, dalo by se říct více kapitalismu, mladí lidé na Západě chtěli pryč od kapitalismu, chtěli zbořit systém tradičních hodnot, zbořit tradiční buržoazní řád, který považovali za zkostnatělý a přežitý. A zatímco u nás invazi zarazily sovětské tanky, na Západě tuto kulturní proměnu nic nezarazilo. Proběhla a její důsledky prý prožíváme dodnes.

„Současné problémy Evropy nevznikly kvůli našemu roku 1968, ale kvůli dědictví, které západní Evropě a Americe přinesl západní rok 1968. Tehdejší obrat nás dovedl až k dnešní tragédii Evropy a celého Západu. Dnes se prosazující vysoce neblahé a nebezpečné tendence se zrodily tenkrát. Teď prožíváme převážně už jen důsledky tehdejších změn. V literatuře jsem nedávno objevil hezký termín ‚dlouhý rok 1968‘. Ano, je mimořádně dlouhý, ale bohužel ne ten náš, ale ten jejich. Ten náš skončil ‚normalizací‘, ten jejich právě prožíváme. Teprve teď začínáme být ‚normalizováni‘,“ uvedl Klaus.

„Nemohu si odpustit poznámku k dnešní migrační krizi. A k argumentům, že západní Evropa tehdy ochotně pomáhala českým migrantům, kteří po srpnu 1968 odcházeli. Ano, odcházeli, většina za lepším, svobodnějším, bohatším životem (za dobrovolně zaplacenou nesmírně vysokou cenu ztráty své vlasti), nikoli za bezpracnými sociálními dávkami, menšina z obavy z osobního fyzického ohrožení. Tehdejší a dnešní migraci bychom neměli zkratkovitě porovnávat. V roce 1968 to byla spontánní, zcela jednorázová, konkrétní událostí vyvolaná, nikým neorganizovaná migrace, navíc uskutečňovaná uvnitř jedné civilizační, kulturní i náboženské entity. Dnes jde o odlišný fenomén,“ doplnil exprezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…