FOTO Takto dopadlo poslední vystoupení Nečasovy vlády před národem

03.07.2013 11:38

Ministři Nečasovy vlády se dnes sešli na svém pravděpodobně posledním zasedání a následně se ve Strakově akademii konala tradiční tisková konference. Premiér Nečas se na ní loučil s novináři a s ministrem financí Miroslavem Kalouskem mezi sebou uvolněně vtipkovali. Premiér mimo jiné Kalouskovi vyhrožoval odvoláním, ministr Chalupa zase rýpal do nového premiéra Jiřího Rusnoka.

FOTO Takto dopadlo poslední vystoupení Nečasovy vlády před národem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zřejmě naposledy zasedala vláda v demisi

Odstupující premiér Petr Nečas ve svém úvodním slově poděkoval novinářům za spolupráci po celou dobu své politické kariéry a popřál jim vše dobré. „Já se k rozloučení nepřipojím,“ vzal si posléze slovo ministr financí Miroslav Kalousek. Pak vysvětlil, že on se hodlá loučit až v pondělí po brífinku na ministerstvu.

Pak popsal, jak vláda hodlá pomoci lidem postiženým povodněmi. „Poděkování, včetně jistého 'finančního díku', bude samozřejmě patřit záchranářům,“ dodal Kalousek. Pak pohovořil o společnosti Explosia, které se vláda rozhodla pomoci navýšením základního jmění.

Do jeho výkladu o budoucnosti státem vlastněné akciovky následně skočil Petr Nečas, který jeho návrhy okomentoval se smíchem: „Pan ministr nám dnes navrhl tolik výdajů, že je to skutečně takřka na odvolání,“ pronesl premiér v demisi s širokým úsměvem.

Redaktorka Českého rozhlasu se posléze ministrů zeptala, jak jsou daleko s vyklízením kanceláří. „Jsou vyklizené,“ ujistil stručně premiér Nečas. Ministr Tomáš Chalupa pak ujistil, že ministerstvo bude fungovat a on je připraven předat úřad svému nástupci, pokud se podaří premiéru Rusnokovi na Ministerstvo životního prostředí někoho sehnat.

Redaktor z MF Dnes se pak ptal premiéra, s čím se chystá jít na policejní výslech kvůli stíhání své bývalé pravé ruky Jany Nagyové. Premiér jej opravil, že se jedná o pouhé podání vysvětlení a pak ujistil, že z obsahu tohoto vysvětlení novinářům nic prozrazovat nehodlá. Pak dodal, že si toto vysvětlení musel na policii sám vymoci a vyšetřovací orgány za to zkritizoval.

„Tady jsou lidé drženi ve vazbě a vysvětlují to ovlivňováním svědků, a přitom ti svědci se jim musí sami hlásit,“ nechápe premiér. „A já skutečně nechci, aby to vypadalo, že cílem je držet lidi dlouho ve vazbě a zlomit je,“ vysvětloval premiér.

K tématu se pak vyjádřil i ministr financí Miroslav Kalousek, který již široce medializované „podání vysvětlení“ absolvoval. „Ano, já jsem si ten výslech musel vymoci. Já jsem si v novinách přečetl, že jsem svědek, a přitom mě nikdo nechtěl vyslechnout." K Nečasovým spekulacím ohledně účelu vazebního stíhání uvedl: „Nemohu si dovolit tvrdit, že to je účel, ale mohu tvrdit, že to tak vypadá.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…