FOTO To už si snad někdo dělá srandu: Umazané kříže, za které čelil řevu Lidl, se opět vynořily u jiné firmy

16.10.2017 9:05

Po obchodním řetězci Lidl byla odhalena další světová značka, která z obalů svých produktů maže křesťanské symboly ve snaze o „náboženskou neutralitu“, Nestlé.

FOTO To už si snad někdo dělá srandu: Umazané kříže, za které čelil řevu Lidl, se opět vynořily u jiné firmy
Foto: cheb.cz
Popisek: Kostel sv. Bartoloměje

Před několika týdny vzbudilo v České republice značné pohoršení rozhodnutí německé společnosti Lidl v rámci řeckého týdne mazat kříže z obalů nabízeného zboží. Společnost vše vysvětlila tím, že se snaží o zachování náboženské neutrality. Jelikož ale kříže v drtivě většině vadí pouze vyznavačům islámu, mnoho českých zákazníků Lidl obvinilo z „nadbíhání“ muslimům. Na sociálních sítích se poté tisíce Čechů a Češek zařekli, že v Lidlu již nakupovat nebudou.

Anketa

Chcete Andreje Babiše za premiéra?

52%
48%
hlasovalo: 18346 lidí

Jak se ale ukázalo před pár dny, společnost Lidl se z bouřlivé reakce veřejnosti příliš nepoučila. Starosta italské obce Camporosso si stěžoval na skutečnost, že ve zdejší pobočce Lidlu byl na plakátu smazán kříž z kostela z Dolceaqua. Tentokrát se vedení Lidlu omluvilo s tím, že šlo o pouhou nepozornost v jeho grafickém oddělení a nejedná se v žádném případě o marketingovou strategii. Pomyslnou štafetu nyní převzala společnost Nestlé.

Server The European Post publikoval fotografii z jednoho nejmenovaného bruselského supermarketu, kde na obalu Nestlé opět chybí u kostela kříž. Firma Nestlé sice tento svůj počin prozatím nijak nevysvětlila, ale vzhledem k početné muslimské komunitě v srdci Evropské unie lze předpokládat, že se opět jedná o politickou korektnost a ideologií multikulturalismu ovlivněnou snahu docílit náboženské neutrality.

Zdroj: www.europeanpost.com

Jestliže v případě Lidlu a Nestlé lze hovořit o autocenzuře z obav, že si na křesťanské symboly budou stěžovat muslimští zákazníci, v mnoha jiných případech skutečně ke stížnostem došlo. Jak server uvádí, ve Velké Británii byla nucena obchodnice s kávou Tina Gayleov nucena ze své nabídky stáhnout hrníčky s křížem. Některé britské školy potom odstraňují časová údaj „před a po Kristu“, aby neurážely muslimy.

Jednání nadnárodních společností a stejně tak úřadů v západoevropských státech, které něco takového podporují, tak zejména obyvatelům východní Evropy připomíná časy před rokem 1989. Také komunisté neměli v oblibě symboly křesťanství a za čtyřicet let jejich vlády bylo na území bývalého Československa zbouráno několik desítek kostelů a kapliček. Většina z nich sice „přežila“, ale vzhledem k nechuti investovat do jejich oprav ve značně zuboženém stavu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…