Fake news! A druhá! Příběh o „řádění nácků v Kamenici“, který dramaticky šířila Merkelová, se rozpadá

08.09.2018 16:02

Po demonstraci v německém městě Chemnitz (též uváděno pod českým názvem Saská Kamenice) minulé úterý dali mnozí němečtí politici v čele s kancléřkou Angelou Merkelovou průchod zděšení z toho, že „městem pochodovali neonacisté“. Šířeny byly záběry hajlujících lidí a redaktoři k nim přidávali vyděšené komentáře. Na vraždu kubánsko-německého muže a na dva podezřelé imigranty, kvůli kterým vše vypuklo, se zcela zapomnělo. Týden poté se ovšem příběh o městě ovládaném neonacisty začíná rozpadat. Nejprve se ukázalo, že přinejmenším jeden z „hajlujících“ mohl být levicovým provokatérem. A poté šéf německé kontrarozvědky zpochybnil informace o „štvanici na cizince“, která ve městě měla probíhat a proti které kancléřka Merkelová rovněž zuřivě protestovala.

Fake news! A druhá! Příběh o „řádění nácků v Kamenici“, který dramaticky šířila Merkelová, se rozpadá
Foto: Vít Hassan
Popisek: Lidé, protestující v Chemnitz proti imigraci

Mediální obraz nedávných událostí v saském Chemnitzu, pojímající demonstrace proti „migrantům“ jako srocení hajlujících neonacistů, který vehementně podávala Merkelová, byl přinejmenším  výrazně zpochybněn.

Nejprve byl zpochybněn jeden z nejagilnějších křiklounů na „neonacistické straně“. Muž, o kterého šlo, stál na záběrech v prvních řadách, aktivně zvedal pravici obvykle jako jeden z prvních. Sotva se k tomuto podsaditému vlasatci v modré mikině s kapucí přiblížila kamera, začal hystericky křičet (zatímco demonstranti kolem něj byli celkem v klidu): „My jsme nacisti, vy jste prasata!“

Pak na kameru vykládal, že si přeje vraždit, na dotaz – koho – pak odpovídá: „Tahle prasata, co to provedla“ (načež ukazuje směrem k levicové protidemonstraci) a poté začne hystericky řvát: „Cizinci pryč, Německo Němcům!“

Tento muž byl také na několika záběrech zachycen, jak v průvodu hajluje. Někdy je dokonce z celé demonstrace jediným se zdviženou pravicí, jak dokládají fotografie.

Někteří lidé,  kteří na demonstaci fotografovali nebo natáčeli, si ale na některých záběrech povšimli, že tento horlivý neonacista má na pravé ruce vytetované logo RAF. To je v německém kontextu jednoznačně spojeno s názvem Rote Armee Fraktion – Frakce rudé armády. Je to velmi militantní levicová organizace, která měla v sedmdesátých a osmdesátých letech na svědomí několik teroristických útoků.

Web T-online.de (web telekomunikační společnosti T-Mobile, která v Německu provozuje i internetové zpravodajství), který o „neonacistické akci“ referoval, následně musel uznat, že mužova tetováž velmi pravděpodobně odkazuje k Frakci rudé armády a v článku, který napsala osobně šéfredaktorka webu připustil i fakt, že tento muž byl levicovým provokatérem.

CELÝ TEXT V NĚMČINĚ

Dodává, že s mužem měli po demonstraci hovořit redaktoři magazínu „Akte“, a on se v rozhovoru měl doslova „zamotat do rozporů“. Novináři pak ještě pátrali v domě, kde měl bydlet. Z návštěvy web T-Mobilu zmiňuje pouze to, že „několik sousedů, se kterými novináři mluvili, nosilo oděvy s jasně nacistickou symbolikou“. Z toho prý měli reportéři z  „Akte“ dovodit, že verze s levicovým provokatérem není příliš pravděpodobná.

Ani web T-online.de ale nemohl popřít, že tato osoba vzbuzuje velké pochybnosti a není možné říci, že by se jednalo o pravicového aktivistu.

Na chování muže v  mikině se podívejte na videu: 

Na některých záběrech se navíc objevila mužova pravá ruka bez vytetovaného loga. Při bedlivějším zkoumání byl ale na jeho místě na fotografiích objeven stín, naznačující, že s obrázkem bylo manipulováno.

Šéf kontrarozvědky: Žádná štvanice to nebyla

V pátek pak odpálil další bombu Hans-Georg Maassen, šéf německé kontrarozvědky, respektive Spolkového úřadu pro ochranu ústavy, jak se v Německu oficiálně nazývá instituce, která plní úkoly, které obvykle plní instituce označované jako „kontrarozvědka“. Podobně jako například ústava se v Německu nazývá „Základní zákon“.

Německému bulvárnímu deníku Bild totiž Maassen sdělil, že kontrarozvědka nemá k dispozici žádné důkazy o tom, že by se v Chemnitzu odehrávaly pomyslné štvanice proti exoticky vyhlížejícím cizincům a přistěhovalcům. Maassen rovněž zpochybnil video, které jednu z takových štvanic v ulicích města zobrazuje.

„Nejsou k dispozici žádné důkazy, že by video k tomuto údajnému případu, které je na internetu, bylo autentické,“ uvedl Maassen, podle kterého mají existovat důvody pro to si myslet, že šlo v případě videozáznamu o cíleně šířenou nepravdivou informaci, jež měla odvést pozornost od vraždy, která v Chemnitzu demonstrace odstartovala.

Němečtí politici zareagovali na jeho zpochybnění promptně. Požadují od Maassena, aby svá slova doložil. Vysvětlení po Maassenovi žádá i německé ministerstvo vnitra. Tomu zatím dle informací médií nepředal Maassen žádné důkazy, které by podpořily jeho tvrzení.   

Mezitím se ale  do práce dala média v čele s věřejnoprávními. Veřejnoprávní televize ARD tvrdí, že neexistuje žádná indicie pro to, že by video nebylo pravdivé. Další média na Maassena vytáhla, že nedávno média rozebírala jeho setkávání s politiky protiimigrační strany AfD, což je podle nich nepřípustné, ačkoliv se jedná o parlamentní stranu. Web veřejnoprávního rádia Deutsche Welle dokonce vytáhl, že prý Maassen během jedné ze schůzek někdejší předsedkyni strany Frauke Petry radil, jak se vyhnout odposlechu kontrarozvědky.

Do Maassena také obula šéfka poslanců Zelených, kteří jsou aktuálně v opozici, Katrin Goringová-Eckardtová, ke které se přidala i předsedkyně Levice Katja Kippingová. Podle nich není Maassen mužem na svém místě. Šéfa kontrarozvědky se naopak zastal šéf poslanců vládní strany CSU Alexander Dobrindt, podle něhož je jeho slova nutné brát vážně.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…