Faltýnek zproštěn obžaloby? Prezident Zeman se u Soukupa vážně zamyslel nad vývojem v kauze Čapí hnízdo. Foldynovi pak pochválil koženou bundu

10.05.2018 22:22

V dalším Týdnu s prezidentem na TV Barrandov v hlavním vysílacím čase zaznělo opět mnoho zajímavého. Prezident diskutoval s generálním ředitelem TV Barrandov Jaromírem Soukupem o kauze jedu novičok, o vyjednávání o vládě nebo se zamýšlí nad důvodem zproštění obžaloby Jaroslava Faltýnka v kauze Čapí hnízdo, přičemž obvinění Babiše trvá.

Faltýnek zproštěn obžaloby? Prezident Zeman se u Soukupa vážně zamyslel nad vývojem v kauze Čapí hnízdo. Foldynovi pak pochválil koženou bundu
Foto: Screen: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem televize Barrandov.

Prezident Miloš Zeman se v posledních dnech postaral o rozruch především v souvislosti se svým tvrzením, že se v Česku vyráběl a testoval jed novičok, přičemž se odvolal na zprávy tajných služeb. Podle Zemana je to důkaz o výrobě novičoku v Česku. Zeman si za svými slovy stojí. Připomněl, že se tím rozumí také výroba příslušné látky. Nedomnívá se, že vyzradil něco, co neměl.

O rozruch se postaral také nový místopředseda ČSSD a poslanec Jaroslav Foldyna. Nechal na sebe upoutat pozornost na akci ruského motorkářského gangu Noční vlci v Praze, kde se pustil do sporu s aktivistou Martinem Uhlířem. Předseda strany Jan Hamáček Foldynu vyzval, aby se omluvil. Místopředseda strany se však omluvit odmítl. „Kožená bunda, hezká část oděvu, nic proti ní,“ uvedl žertovně Zeman na komentář moderátora směřující k oděvu místopředsedy.

Tématem, které rezonuje ve společnosti, bylo zrušení stíhání šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka v kauze Čapí hnízdo. Zrušil ho státní zástupce Jaroslav Šaroch z Městského státního zastupitelství v Praze. Babišovo stíhání pokračuje. „Kladu si otázku, proč v nějaké skupině jsou obviněni dva lidé, a najednou po půl roce je jeden z nich zproštěn obžaloby,“ zamýšlí se Zeman a nesouhlasí s názorem, že se kauza drolí.

Anketa

Vyčítáte Jaroslavu Foldynovi účast na akci Nočních vlků?

hlasovalo: 10869 lidí

Řeč přišla také na téma vydavatelství Economia, které podle moderátora není prezidentovi příliš nakloněno. Podle prezidenta na tom není nic zvláštního, neboť berou peníze od Zdeňka Bakaly. Moderátor parafrázuje redaktory, kteří zastávají názor, že na jejich článcích by se nic neměnilo, i kdyby brali peníze od někoho jiného. „Pane moderátore, nebuďte tak naivní, ať chcete nebo nechcete, když vás někdo platí, do jisté míry podléháte tomuto finančnímu nátlaku,“ kontruje prezident.

Další z aktuálních politických témat, tedy Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zrušil tendr na výběr mýta. Zakázka byla soutěžena na vybudování a provoz systému na výběr elektronického mýta od roku 2020. „Rozhodnutí je mi velice sympatické,“ uvedl prezident a připomněl instituce, které rozhodnutí vítají, jako například Hospodářská komora, Svaz průmyslu a dopravy. „Pro mě je silný argument těch 900 km,“ vyjmenoval prezident.

Jako každý týden i dnes došlo závěrem diskuse na téma aktuálního vyjednávání o vládě. Andrej Babiš prezidenta informoval o průběhu sestavování vlády. Zástupci hnutí ANO a sociální demokracie se domluvili na programovém prohlášení jejich společné vlády s tolerancí KSČM. „Pokud diskuse dopadne dobře, sociální demokracie vypíše vnitrostranické referendum,“ uvedl prezident a žertovně připomněl sázku s Jaromírem Soukupem, která zazněla v jednom z předchozích dílů o láhev slivovice. „Moje láhev slivovice se začíná stěhovat do vašich kapes,“ pronesl Zeman. Sázka s moderátorem se týkala data, kdy bude mít Česká republika vládu s důvěrou. „Kdyby bylo referendum dříve, měl bych ještě šanci na úspěch,“ argumentoval úsměvně Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…