Farář píše do novin: Schwarzenberg a další měli přijít na večeři k Zemanovi

12.07.2013 10:41

Prezident Miloš Zeman pozval odcházející ministry na rozlučkovou hostinu. Dostavilo se ale jen pět z nich včetně předsedy vlády Petra Nečase (ODS). Evangelický farář Jan Kašper ve svém článku v MF Dnes tvrdí, že odmítnutí pozvání bylo laciným gestem.

Farář píše do novin: Schwarzenberg a další měli přijít na večeři k Zemanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Nečas předal do rukou prezidenta demisi. Zeman pověřil Nečase i vládu výkonem funkce do jmenování volády nové.

Podle Kašpera prezident Zeman zná Ježíšovo podobenství o pozvaných vyhnuvších se hostině. Ti se řádně omluvili: „Koupil jsem pole a musím se jít na ně podívat… Koupil jsem pět párů volů a jdu je vyzkoušet… Oženil jsem se, a proto nemohu přijít… Prosím tě, přijmi mou omluvu“.

Zeman mohl pozvat ke stolu bezdomovce místo ministrů

Jednalo se o samé dobré omluvy. Ukázalo se ale, že hostina jim za to jednoduše nestála. Farář Kašper naznačil, jak hezké by od prezidenta bylo, kdyby po vzoru evangelijního hostitele pozval ke stolu chudé, zmrzačené, slepé a chromé.

„Bylo by to ovšem mimo protokol, kdyby poslal své sekretáře, aby dojeli k Wilsonovu nádraží pozvat bezdomovce a narkomany,“ napsal Kašper.

Alespoň někteří si mohli zachovat šarm a nadhled diplomata

Příležitost ale promeškali hlavně ministři, kteří odmítli přijet. Mohli se chovat rovně, případně mohli odejít, pokud by pro ně byla situace neúnosná. „Alespoň si zachovat šarm a nadhled diplomata mohli ti, jimž to mělo být vlastní,“ přál by si farář.

Tím, že odmítli jít na prezidentskou hostinu, uškodili hlavně sami sobě. „Propásli možnost dát si elegantní na shledanou, či alespoň – sbohem!“ míní Kašper.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…