Farský se bojí. Je tu riziko, že někdo zavelí. A Česko půjde z EU

03.05.2023 20:40 | Ze sítí

Hnutí STAN se podařilo dospět, během tohoto roku jsme dospěli tak, jak některé strany dospívaly roky, uvedl v pořadu Interview ČT24 místopředseda hnutí Jan Farský (STAN), který doufá ve svůj politický návrat. Popsal, jak bude nyní vypadat jeho spolupráce s prezidentem Pavlem, od kterého přišla nabídka. Přednost ale mají evropské volby, kde se chce Farský stát „racionálním hlasem Evropy“, který podle něj v Česku chybí.

Farský se bojí. Je tu riziko, že někdo zavelí. A Česko půjde z EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Farský

Anketa

Jste rádi, že EU rozšiřuje emisní povolenky i na dopravu a bydlení?

1%
98%
hlasovalo: 28100 lidí
Jan Farský se jako jedna z nejvýraznějších tváří hnutí STAN na více než rok stáhl z těch nejviditelnějších politických pozic. Coby lídr společné kandidátky STAN a Pirátů v Libereckém kraji kandidoval v roce 2021 v parlamentních volbách, následně se stal předsedou poslaneckého klubu hnutí STAN, nedlouho na to však na poslanecký mandát rezignoval kvůli své ostře kritizované studijní cestě do Spojených států.

Dnes po návratu ze stáže v USA zpět domů říká, že ničeho nelituje. „Byla to pro mě obrovská zkušenost. Mohl jsem se věnovat Evropě, protože tématem byla Evropa a její obranyschopnost v měnícím se světě a také jakým způsobem jí problematizuje způsob rozhodování právo veta a co by dávalo smysl změnit. Ta zkušenost mě posunula i lidsky v tom, že dnes se daleko víc snažím lidi pochopit než hned označkovat nebo odsoudit,“ uvedl.

Nyní přemýšlí již o svém politickému návratu, k němuž dodává: „Mám co nabídnout, tak doufám, že ještě budu mít šanci, jestli ji tedy dostanu, mám co nabídnout,“ uvádí Farský, že zmíněné problémy byly jistou „součástí dospívání hnutí STAN“.

Následně k vyzrálosti hnutí STAN říká: „Já si hlavně myslím, že během tohoto roku jsme dospěli tak, jak některé strany dospívaly roky, takže myslím, že dnes už máme v šatníku i to dospělé oblečení,“ pokračoval Farský.

V pořadí již druhou výměnu člověka na postu ministra školství nevidí nikterak tragicky: „Ve chvíli, kdy pan Balaš nebyl ze zdravotních důvodů schopen dělat ministra, jsme měli kandidáta Mikuláše Beka, který hned druhý den může naskočit do té funkce. To považuji také za vyspělost,“ zdůraznil Farský k výměně ministrů za STAN.

Velmi silně relativně mladé hnutí STAN zasáhla kauza Dozimetr, kterou se Farský pokusil zlehčovat poukazováním na historické problémy jiných politických stran či hnutí: „Tak když se podíváte na historii stran, v každé byste našli i větší kauzy, pro které padaly vlády a vyměňovali se ministři. Tohle byla kauza hodně lokalizovaná a podařilo se ji vyřešit velice rychle a razantně,“ sdělil místopředseda hnutí STAN.

Nemyslí si proto, že by byla nutná generační změna v hnutí STAN: „Jsme funkční hnutí, máme postavení, máme schopné zástupce ve vládě,“ uvedl a vyzdvihoval výsledky hnutí STAN. „Máme čtyři ministry, kteří nesli zásadní úkoly loňského roku. Vítek Rakušan jako ministr vnitra musel zvládnout 400 tisíc až 500 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. A zvládli jsme to. To je vyspělost!“ připomněl. Na přímou otázku, zda by se hnutí STAN obešlo bez Víta Rakušana, uvedl: „Nemyslím si, že by měl odcházet.“

Poté se vrátil k osobní kariéře. Prozradil, jak pokračuje jeho vyjednávání s Hradem, kdy byl novým osazenstvem prezidentské kanceláře osloven, zda by původně nevykonával post ředitele nově obnoveného odboru pro vnitropolitické záležitosti. „Nebyl jsem ten, kdo Hradu tuto pozici rozmluvil. Nabídka byla výborná, moc mě potěšila, jestli si prezident vzpomene na knihkupce ze Semil a nabídne mu takovou pozici, tak mě to potěšilo.

Ta kombinace s aktivní účastí v politice to ale vylučovala. Musel bych se jí vzdát, a to prostě pro mě bylo nepřijatelné. Já se přihlásil o to, že chci figurovat v evropských volbách. Dohodli jsme se, že budu jen externím poradcem ad hoc, když bude potřeba,“ popsal finální podobu spolupráce s Hradem a nebránil se označení „přítel na telefonu“.

V kontextu zmínky evropských voleb, které nás čekají na jaře příštího roku, hovořil o tom, zda bude kandidovat v čele kandidátky STAN. „O tom rozhodne celostátní výbor v září. Zatím mám od STAN úkol ty volby připravovat. Mě by to lákalo,“ řekl s nadšením k představě dostat se do Evropského parlamentu. „Myslím, že bych něco mohl přinést, v Česku mám pocit, že chybí racionální hlas Evropy. Evropská unie je pro mnoho lidí chápána jako peněženka, jako zdroj dotací, ale to nebude trvat věčně. My se z čistého příjemce staneme plátcem a ty hodnoty, které nám EU přináší, jsou daleko větší a úplně jinde,“ uvedl Farský, co chce vysvětlovat Čechům.

Jinak varuje před czexitem. „Když to vysvětlit lidem nedokážeme, tak riziko, že někdo zavelí k odchodu z Evropy, je velké a já bych rád byl ten, který se nebude jen vymlouvat na Brusel, což je standard českých politiků, ale racionálně argumentovat a vysvětlovat, proč to tak je, a třeba i někdy říct, že i Evropa dělá chybu, třeba Euro 7, ten návrh byl nesmysl a úlet,“ dal Jan Farský za příklad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Čeho se bojíte proškolený agente CIA ?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusebolero22 , 04.05.2023 9:57:22
Jste dostal úkoly od Bideta, tak ty musíte beze zbytku splnit, agente CIA pod záštitou tlupy slepence zbabělců PirátSTANU !

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…