Fašisti neprojdou. Západ lže. USA rozvrací svět. Byli jsme na demonstraci na východní Ukrajině

12.06.2014 11:08

REPORTÁŽ Obamo, dej ruce pryč od našich domovů. Na Donbasu žijí obyčejní lidé a nájemná, rádoby ukrajinská armáda, je zabíjí. Vypjaté demonstrace, na nichž se provolávají tato hesla, probíhají v druhém největším městě Ukrajiny Charkově, ležícím na východě země, každý den. Občas dochází i ke třenicím.

Fašisti neprojdou. Západ lže. USA rozvrací svět. Byli jsme na demonstraci na východní Ukrajině
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Na východě si někteří občané myslí, že je hlavním původcem jejich problémů USA

Anketa

Uplynul rok od zatčení Jany Nagyové. Co říkáte na dosavadní průběh a výsledky vyšetřování?

hlasovalo: 8230 lidí

„Sláva Ukrajině,“ ozve se z dálky. Zhruba padesát hlasů na to zařve: „Fašisti neprojdou.“ Takhle vypadá demonstrace v Charkově na východě Ukrajiny. První heslo zakřičel podle demonstrujících provokatér, který potřebuje za uši. Na obrovském náměstí Svobody, jemuž vévodí socha Lenina, probíhá proruská demonstrace, které se účastní právě těch zhruba padesát lidí. Jindy bývají podobné akce prý mnohem větší.

ParlamentníListy.cz vyváženě a objektivně o Ukrajině: ZDE najdete reportáž z kyjevského Majdanu.

Evropa z vás bude nadšená

Už na nádraží v Bachmači se ke mně po lehké konverzaci přikloní výpravčí a pošeptá: „Ukrajinským médiím nevěřím, ruská jsou pravdivější.“ To už mi odjíždí vlak směr Charkov, takže na delší debatu není čas. Ale je zřejmé, kde se nachází názorová hranice země. Druhé největší město Ukrajiny už leží hluboko na východě a je takovou branou Donbasu. Na náměstí Svobody v Charkově se nicméně v šest odpoledne koná výše popsaná demonstrace. Protestující jsou většinou starší ženy. „Západní média lžou, vypadni,“ spustí na mě jedna babička. Novináře ani tady nemají moc v lásce.

Fotografie z místa:

Všichni drží v rukou značky stop vjezdu s přeškrtnutým hákovým křížem uvnitř. „Podle mě Ukrajina umřela. Nájemná armáda tady zabíjí lidi a oligarchové spřažení se Západem na tom vydělávají,“ hlásá organizátor všech zdejších demonstrací Alexandr Petruňko, s nímž přinesou ParlamentníListy.cz rozhovor později. Podle něj jsou USA a jejich prezident Barack Obama původcem všech problémů dnešní Ukrajiny.

Jakýkoliv nesouhlas s demonstrací je tady brán velmi vážně. Všichni se hned nahrnou k opozičníkům, babičky si vyhrnují rukávy a začnou jim hrozit pěstmi. Nesouhlasící brání policie. „Prosím, nesnižujte se na jejich úroveň. Buďte důstojní,“ hlásá žena do megafonu a k narušiteli ironicky dodá: „Jděte do Evropy. Prostřeme pro vás stůl, uděláme si svátek. Už vás čekají s otevřenou náručí, Evropa z vás bude nadšená. Lituju ji.“ Pak následuje výčitka: „Když se rozpadl Sovětský svaz, tak se psalo, že tady na Donbase žijí samí alkoholici a bandité. Samé lži!“

Jinak vládne klid

„V Oděse zabíjela takzvaná ukrajinská armáda raněné lidi po nemocnicích. Když někdo ukázal pas z Ruska, byl zastřelen. Už po své inauguraci Petro Porošenko poprvé zalhal. Řekl, že Krym se vrátí Ukrajině. To se už nikdy nestane. V Litvě i Estonsku je zle, ekonomická situace tam je kritická. Nikdo o tom moc nemluví, protože takhle pracují západní média. Po nich vždy přichází americká armáda a rozvrátí svět,“ dodává Petruňko. Demonstrace na druhý den je jako přes kopírák. Pod Leninem se sbírá pomoc běžencům z centra bojů v Luhanské oblasti, igelitových tašek s věcmi přibývá.

Na druhou stranu je třeba říci, že v Charkově vládne klid. Metropole východní Ukrajiny, kde žije přes půl druhého milionu lidí, je skoro prázdná, jako vždy, když z tohoto univerzitního města odjedou studenti na prázdniny. Většina budov je pod lešením, například divadlo anebo muzeum historie. Na řece Lopani, protékající metropolí, občas propluje lodička zamilovaných mládežníků, všichni zbylí se „guljají“ v centrálním Ševčenkově parku. Největší atrakcí je zde Delfinárium, jehož návštěvu nabízí reklama rozvěšená po celém městě.

„Jsou to hlupáci. Když u vás v roce 1968 psali, aby šli Rusové domů, protože pro ně nemáte vodku, tak to samé bychom teď měli psát u nás,“ říká barmanka v hospůdce u náměstí Svobody na adresu protestujících. Pod Leninem stojí kolem šesté odpoledne opět kolem padesáti lidí. „Fašismus pochází z USA a ne z Ruska, jak se nám snaží nalhat,“ říká muž, co opravuje elektroniku. Jméno se sdělit bojí, prý jsou tady v Charkově všichni, co podporují Vladimira Putina, diskriminováni. Mluvčí Alexandr Petruňko spustí: „Zdejší děti už viděly smrt. Viděly zkrvavené lidi. Myslel jsem si, že druhá světová válka bude koncem takových zvěrstev, ale není. Je nutné, aby se vědělo, že Charkov k tomu nemlčí.“

Cestu reportéra ParlamentníchListů.cz sponzorovala mimo jiných společnost České zlaté rezervy, s. r. o.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Rychetský

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…