Fialův milion: Podílníkem ve stejné záložně byla i „známá firma“ z Panama Papers

27.01.2024 12:55 | Monitoring

Podílníkem v Podnikatelské družstevní záložně, kam si premiér Petr Fiala (ODS) odložil necelý milion, byl i nizozemský podnikatel Gustaaf Poelen. Znám je z kauzy Panama Papers, která odhalila tisíce případů, kdy jednotlivci i společnosti využívaly offshore struktury k skrytí svého majetku, vyhnutí se daňovým povinnostem a utajení případné nelegální činnosti. Poelen podnikal i v Česku i na Slovensku, zjistily Lidovky.cz.

Fialův milion: Podílníkem ve stejné záložně byla i „známá firma“ z Panama Papers
Foto: CNN Prima NEWS
Popisek: Premiér Petr Fiala v pořadu Partie

Premiér Petr Fiala se od ledna potýká s problémem týkajícím se jeho podílu v Podnikatelské družstevní záložně (PDZ). Jak upozornil reportér Janek Kroupa ze Seznam Zpráv, premiér ve svém každoročním majetkovém přiznání podíl nepřiznal.

Reportér Kroupa Fialu kontaktoval a zjištěná fakta mu předložil, načež Fiala poskytl své vysvětlení. „V této záložně jsem měl účet od června 2015 do listopadu 2020. Peníze jsem uložil ve dvou krocích, nejprve 700 tis. a poté 250 tis. Kč. Nevyužil jsem žádné finanční produkty, měl jsem tam jen účet,“ sdělil premiér Petr Fiala skrze sociální síť X.

Fiala si dle svých slov neuvědomil, že se jedná o nějaký podíl; uložení peněz prý bral jako uložení na normální bankovní účet. „Moje chyba, mrzí mě to,“ dodal.

Vložení i vybírání peněz mělo proběhnout bezhotovostním bankovním převodem. Premiér uvedl, že se převodem peněz snažil „diverzifikovat“ své finanční prostředky. „Celý život jsem měl peníze v jedné bance, všichni experti ale radí ‚diverzifikovat‘. Proto jsem tam část úspor uložil. Ptal jsem se tehdy několika známých, co doporučují, sám moc banky a finanční produkty nesleduji. Tuto záložnu mi doporučil její dlouholetý klient Miloš Růžička, kterého znám ještě z doby působení na univerzitě,“ napsal Fiala.

Podle novináře Jaroslava Kmenty Podnikatelská družstevní záložna nevzbuzuje velkou důvěru. Připomněl, že jí byla udělena pokuta za porušování povinnosti při dohledu na možné praní peněz.

Lidovky.cz z prezenční listiny členské schůze PDZ nově zjistily, že podílníkem záložny byl, stejně jako Fiala, i nizozemský daňový expert Gusstaf David Poelen. Poelen na sebe upoutal pozornost médií už před lety, kdy jména jeho firem figurovala v případu tzv. Panama Papers.

Anketa

Reprezentuje Petr Fiala dobře Českou republiku?

2%
97%
hlasovalo: 57622 lidí
Skandál Panama Papers se týkal odhalení systému daňových úniků celosvětové úrovně, který byl zveřejněn v dubnu 2016. Odhalené dokumenty pocházely převážně z panamské právnické firmy Mossack Fonseca, která se specializuje na správu offshore firem. Panama Papers odhalily tisíce případů, kdy jednotlivci i společnosti využívaly offshore struktury k skrytí svého majetku, vyhnutí se daňovým povinnostem a utajení případné nelegální činnosti.

Jméno Gustafa Poelena se v případu Panama Papers, podle nizozemské veřejnoprávní televize, objevilo více než 600krát. Poelen podnikal i v Česku i na Slovensku. Jeho firma Latem Trading poskytovala evropským klientům speciální legalizační služby prostřednictvím kanceláří Mossack Fonseca na Slovensku.

Skandál vypukl v roce 2016, když bylo odhaleno propojení předsedy Slovenské advokátní komory Tomáše Borce s touto firmou. Bývalý slovenský ministr spravedlnosti za první vlády Roberta Fica (Směr-SD) spolupracoval s Latem Trading až do odhalení kauzy. Následně tvrdil, že o podezřelých aktivitách Guuse Poelena nevěděl. Vedle Latem Trading byla do finančních operací zapojena i další Poelenova firma, Infintax. V roce 2017 se objevila podezření, že Guus Poelen lhal před nizozemskou královskou komisí ohledně propojení této společnosti s advokátní kanceláří Mossack Fonseca.

Z informací tak vyplývá, že Poelen ve firmě zapletené do kauzy Panama Papers působil i v období, kdy podnikal na Slovensku a byl podílníkem v PDZ.

Redakce Lidovek.cz zaslala dotaz na to, kdy a za jakých okolností se Gustaaf Poelen stal členem PDZ, českému podnikateli Kamilu Bahbouhovi, který je klíčovou postavou záložny podepsanou pod většinou jejích transakcí, a to dne 24. ledna. Ale Bahbouh odpovědět na tyto otázky odmítl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Podivná záložna., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetr Novák , 27.01.2024 13:15:13
Myslím, že tady půjde o daleko větší lumpárnu. Oficiální média však mlčí. To kdyby se jednalo o Babišem to by hnali až do Štrasburku. Určitě by povolali i ochotníky z Milion chvilek pro demokracii. V případě zlodějen ODS, STAN je vše v pořádku, média mlčí, ochotníci z Milion chvilek mají prázdniny.

|  14 |  0

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…