Fico osvobozen. Schvalování protiromských výroků podle prokuratury nespáchal

13.01.2020 18:35

Bývalý slovenský premiér Robert Fico už není trestně stíhaný za schvalování protiromských výroků. Slovenská prokuratura jeho stíhání zrušila už 31. prosince, média ale informaci získala až nyní. Fico byl stíhán za podporu bývalého poslance strany Kotlebovci-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) Milana Mazureka. „Řekl jen to, co si myslí celý národ,“ oznámil tehdy Fico.

Fico osvobozen. Schvalování protiromských výroků podle prokuratury nespáchal
Foto: screen Smer-SD
Popisek: Robert Fico

Fico byl policií obviněn ze schvalování trestného činu, jakož i z hanobení národa, rasy a přesvědčení a z podněcování k národnostní, rasové a etnické nenávisti. To vše na základě videonahrávky, ve které schvaloval protiromské výroky Milana Mazureka, jehož slova prý vystihují většinový názor slovenské společnosti.

Ficovo stíhání bylo zastaveno, samotný Mazurek se ale trestu nevyhnul. Loni na podzim byl pravomocně odsouzen k peněžitému trestu za své výroky o nepřizpůsobivosti, násilí a vandalismu ze strany romského etnika. Mazurek Romy opakovaně urážel a také vše dával do souvislostí s islámskými migranty. Mazurek kvůli tomu také přišel o svůj poslanecký mandát.

Server Echo24 upozorňuje, že Fico nebyl prvním z bývalých vrcholných politiků na Slovensku, kteří čelí stíhání. Obvinění totiž čelí také exprezident Andrej Kiska za údajné daňové prohřešky jeho rodinné firmy KTAG. Kiska obvinění odmítá, jsou podle něj pouze politickou kampaní před blížícími se volbami. Kiska stojí v čele nové strany Za lidi, která patří mezi nejpopulárnější strany v zemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…