Fico promluvil: Teď začíná boj o Slovensko. Istanbulskou úmluvu jsme pohřbili!

02.04.2019 13:35

Předseda slovenské nejsilnější vládní strany SMER - sociální demokracie po zvolení Zuzany Čaputové prezidentkou obrazně volá do zbraně. Na Slovensku se podle jeho názoru rozhořel boj mezi liberály šířícími nebezpečné socialistické experimenty na jedné straně a mezi tradičními sociálními demokraty, kteří hájí klasické sociální hodnoty, sociální stát a vůbec všechny hodnoty, na nichž Slovensko dlouho stálo.

Fico promluvil: Teď začíná boj o Slovensko. Istanbulskou úmluvu jsme pohřbili!
Foto: screen Smer-SD
Popisek: Robert Fico

Slováci si zvolili prezidenta, resp. prezidentu. Advokátka Zuzana Čaputová porazila místopředsedu Evropské komise Maroše Ševčoviče. Ukazuje se, že Ševčovič prohrál o víc než dvě stě tisíc hlasů i proto, že ho podporovala vládní strana SMER Roberta Fica. Ministr financí a místopředseda strany Peter Kažimír prohlásil, že SMER prezidentské volby prohrál, protože když už se strana nesmí hlásit k nějakému kandidátovi, aby ho nepoškodila, znamená to, že tato strana na tom rozhodně není dobře.

Fico však v komentáři pro slovenské Hospodářské noviny dává najevo, že neskládá zbraně. Teď se prý bude bojovat o budoucnost Slovenska. Půjde prý o boj s nejtvrdšími liberály. První kolo tohoto boje prý už SMER vyhrál, když v parlamentu pohřbil tzv. Istanbulskou úmluvu.

„Události v Národní radě Slovenské republiky stejně jako prezidentské volby ukázaly, že nás do voleb čeká souboj dvou hodnotových představ o Slovensku a jeho budoucnosti. Jednu tvoří ultraliberální vize postavená na antisociální politice a nekritickém přijímání socialistických experimentů, které zpochybňují tradiční hodnoty společnosti. A druhou je sociální vize respektující a bránící všechny hodnotové pilíře, na kterých slovenská společnost dlouhé roky stojí,“ napsal Fico.

Souboj to prý bude o to těžší, že v prezidentském paláci bude sedět nezkušená Zuzana Čaputová, která bude pokračovat v politice končící hlavy státu Andreje Kisky. Tak to alespoň Fico vidí. O to důležitější jsou podle něj tři úspěchy, které si mohla připsat strana SMER s poslanci z dalších stran.

Dovolím si říci, že jsme dali facku slovenskému ultraliberalismu na třech společenských úrovních. V hodnotové jsme odmítnutím Istanbulského protokolu vyslali jasný signál, že ústavní většina v parlamentu se hlásí k respektování hodnot tradiční rodiny a odmítá ultraliberální experimenty. V ekonomické rovině se nám zase podařilo prolomit veto prezidenta v označování domácích potravin. Považuji za naši základní povinnost podporovat domácí výrobu a dodávat občanům kvalitu. V sociální rovině symbolická facka ultraliberalismu zarezonovala nejsilněji. Ústavní zastropování důchodového věku, zakotvení minimální mzdy a tří pilířů důchodového zabezpečení tvoří sociální pilíře slovenské budoucnosti.

Z uvedených informací je podle bývalého slovenského premiéra vidět, že SMER hájí národní zájmy. Ale slovenský liberální mediální mainstream to odmítá ocenit a sahá k nekorektním argumentům a SMER napadá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…