Fico vzdal kandidaturu do Ústavního soudu. Za to vyzval Kisku, aby výběr nechal svému nástupci

12.02.2019 20:39

Někdejší slovenský premiér Robert Fico dával po odchodu z postu předsedy vlády najevo, že v žádném případě nemizí ze slovenské politické scény. Na počátku tohoto roku však sdělil, že by se rád stal soudcem Ústavního soudu Slovenské republiky. Nakonec se jím však nestane. Zde je důvod.

Fico vzdal kandidaturu do Ústavního soudu. Za to vyzval Kisku, aby výběr nechal svému nástupci
Foto: screen Smer-SD
Popisek: Robert Fico

Politicky zlomila vaz slovenskému expremiérovi vražda mladého novináře Jána Kucaiaka a jeho snoubenky. Nabízel sice peníze za jakékoli informace vedoucí k vyřešení případu. Ale slovenská veřejnost požadovala jeho konec v pozici šéfa kabinetu. Tlaku desetitisíců lidí v ulicích slovenských měst Fico nakonec neodolal a odstoupil.

Když předával svou rezignaci do rukou prezidenta Andreje Kisky, ujišťoval hlavu státu, že v politice rozhodně nekončí. Na začátku roku 2019 však projevil zájem usednout do křesla Ústavního soudu Slovenské republiky. I tady však narazil na prezidenta Kisku, který dal najevo, že by v rolích soudců viděl raději jiné osobnosti.

A Fico nakonec i tady ustoupil. Je si prý vědom toho, že na obsazování soudu se musí shodnout slovenský parlament s prezidentem, a aby Fico rozšířil manévrovací prostor k jednání v Národní radě Slovenské republiky, stáhl svou kandidaturu. Informoval o tom server slovenského deníku Sme.

„Volba soudců bude velmi těžká a bude vyžadovat dohody v rámci koalice, ale i mezi Národní radou a prezidentem. V těchto dohodách jsem se nikdy neucházel o post řadového člena soudu, ale jen o post předsedy soudu,“ oznámil novinářům.

Fico se také domnívá, že by výběr nových soudců měl Kiska nechat už na svém nástupci. V polovině tohoto roku mu totiž končí mandát.   

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…